Το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας στο συνέδριο της Κομισιόν

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Το συνέδριο απλώθηκε σε εννιά ενότητες, στις οποίες συνεκτικός άξονας είναι η πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν για τα αγροτικά προϊόντα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις έως το 2030.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται θέματα όπως η ανάγκη για ανθεκτικά συστήματα αγροδιατροφής, θεματική στην οποία τοποθετήθηκαν και ευρωπαϊκοί φορείς εκπροσώπησης των παραγωγών. Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν επίσης ζητήματα όπως η Κλιματική Κρίση, ενώ στην εν λόγω ενότητα υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων παραγωγής και η βιοοικονομία.

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε η κατάσταση και οι τάσεις στην αγορά των αγροτικών προϊόντων. Εστίαση έγινε στην αγορά των αροτραίων καλλιεργειών (σιτηρά και ενεργειακές καλλιέργειες), ενώ στις ειδικές καλλιέργειες το ελαιόλαδο έχει την τιμητική του. Η τελευταία ενότητα αφιερώθηκε στα προϊόντα της ζωικής παραγωγής (κρέας και γαλακτοκομικά).

Τ. Χανιώτης: «Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μπορεί να είναι βιώσιμη»

Ο εκτελών χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή της DG AGRI, Τάσος Χανιώτης, έθεσε το περίγραμμα της μεγάλης εικόνας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα μαθήματα του παρελθόντος, στις προκλήσεις του παρόντος και στις ευκαιρίες του μέλλοντος σε ό,τι αφορά την ΚΑΠ. Πραγματοποιώντας μια αναφορά στα πεπραγμένα του πρωτογενούς τομέα της ΕΕ, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή γεωργία επέδειξε ανθεκτικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι παρά τις θετικές επιδόσεις στο γεωργικό εισόδημα και στις συναλλαγές προϊόντων, οι μέσοι όροι ορισμένες φορές κρύβουν μέσα τους σημαντικές ανισότητες.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η πράσινη μετάβαση και οι ψηφιακές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα μπορούν να οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως η εικόνα για τα στρατηγικά σχέδια των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση, ο κ. Χανιώτης έκανε λόγο για την πιο αβέβαιη περίοδο των τελευταίων ετών, υπό τις εξελίξεις της Κλιματικής και Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και τη ρευστότητα που επικρατεί στις αγορές διεθνώς. Όπως είπε, ορισμένες τάσεις δίνουν μια πρόγευση και για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ακόμη μία φορά, ανέδειξε το σημασία της γνώσης στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας τις διαφορές και τις ελλείψεις που υπάρχουν στους παραγωγούς των κρατών-μελών.

Ο κ. Χανιώτης τόνισε επίσης ότι απαιτείται υγιής ανταγωνισμός και καλές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ συμπλήρωσε ότι, σε ό,τι αφορά την καταναλωτική ζήτηση, αναμένονται αλλαγές και προσαρμογές των παραγωγών, κάτι που πάντως αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτικές για την Κλιματική Αλλαγή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να βρεθεί, σε τοπικό επίπεδο το κατάλληλο μείγμα φιλοδοξίας και ρεαλισμού.

Η «ΥΧ» θα επανέλθει στο επόμενο φύλλο με αναλυτική παρουσίαση της εκδήλωσης.