Πατάτα: Αισιόδοξη η εικόνα για την παραγωγή και τις τιμές

Ολοκληρώθηκε η συλλογή της πατάτας στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου και ήδη ξεκίνησε η συλλογή στις πρώιμες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες αυτή την περίοδο είναι καλή και οι παραγωγοί αναμένουν υψηλές αποδόσεις, ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, για την τρέχουσα περίοδο.

Πάνω από 40% δείχνει να είναι αυξημένο για φέτος το κόστος παραγωγής της πατάτας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αντανακλάται στην τιμή του προϊόντος, που κυμαίνεται στα 35-45 λεπτά το κιλό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συλλογής, θα ξεκινήσει και η φύτευση της καλοκαιρινής πατάτας, ώστε να είναι έτοιμη για συλλογή τον χειμώνα.

Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός πατάτας από τη Θήβα, «από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε αναμένεται μια καλή χρονιά και ήδη η συλλογή έχει ξεκινήσει από τις πρωιμότερες περιοχές της περιφέρειάς μας. Για τη Θήβα, υπολογίζουμε να συλλέξουμε μετά από δύο εβδομάδες, αν φυσικά μας το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες». Η πατατοκαλλιέργεια έχει αυξημένο κόστος παραγωγής και μεγάλο ρίσκο, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπεκρής, «όχι μόνο ως προς το θέμα της διαχείρισής της, αλλά και τις τιμές που επικρατούν κατά την περίοδο της συλλογής». 

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη εργατικών χεριών, ο ίδιος είπε ότι «απαιτείται εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά και των εργατικών».

Καλή η παραγωγή, άριστη η ποιότητα στη Νάξο

Για καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Δημήτρης Καρβούνης, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Νάξου. Υπολογίζει ότι σε 20 μέρες περίπου θα ξεκινήσει η συλλογή και αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για το θέμα της τιμής παραγωγού, η οποία ξεκινά από τα 42 λεπτά το κιλό και φθάνει στα 45, σε σύγκριση με τα 38 λεπτά στην περσινή εκκαθάριση.

Προβληματισμό, όμως, εκφράζει για το θέμα των μεταφορικών, που «από τα 28 ευρώ/τόνο έχει φτάσει στα 48 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Υπό από αυτές τις προϋποθέσεις, το προϊόν μας δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα στις αγορές, μετακυλίοντας το κόστος στην κατανάλωση».

Oι βροχές στα Ψαχνά βοήθησαν στην καλλιέργεια

Για αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και τους 4 τόνους το στρέμμα κάνει λόγο ο Νίκος Γκίκας, γεωπόνος από τα Ψαχνά Ευβοίας. Υποστηρίζει ότι οι βροχές κατά την περίοδο της άνοιξης βοήθησαν σημαντικά την καλλιέργεια της πατάτας, βλέποντας, «θετικά αποτελέσματα στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων». Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι «κρατήθηκαν τα στρέμματα στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ακόμη και με το υψηλό κόστος παραγωγής».

Όψιμη η συλλογή στη Λοκρίδα λόγω καιρού

Ελπίδες για μια καλύτερη χρονιά κάνει λόγο και ο Ταξιάρχης Γκούρας, γεωπόνος και παραγωγός πατάτας από την Αταλάντη. Εκτιμά ότι η συλλογή θα ξεκινήσει σε 15 ημέρες και τα χωράφια με ορθές  καλλιεργητικές πρακτικές θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επιμένει, όμως, ότι «το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο και θα πρέπει η τιμή παραγωγού να κινηθεί στα 40-50 λεπτά το κιλό, ώστε οι παραγωγοί να ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για τη φύτευση της καλοκαιρινής».