Πατάτα: Διστακτικοί οι παραγωγοί για τις φυτεύσεις του Νοεμβρίου

Σε διαφορετικές φάσεις και κύκλους βρίσκεται αυτή την περίοδο η καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα μας. Το Νευροκόπι ολοκληρώνει τη συλλογή της ανοιξιάτικης και οι νοτιότερες περιοχές βρίσκονται στον δεύτερο κύκλο της καλλιέργειας, από φυτεύσεις του καλοκαιριού που αναμένεται να συλλεχθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Το μεγάλο κόστος παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των πατατοπαραγωγών να σταματήσει την καλλιέργεια και να στραφεί σε άλλες, λιγότερο κοστοβόρες. Μπορεί η τιμή παραγωγού να βρίσκεται σε καλά επίπεδα, όμως δεν αποτελεί δέλεαρ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Νοέμβριου από τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Ξεκινώντας από τις βορειότερες περιοχές και με επίκεντρο το Νευροκόπι, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πατατοκαλλιέργεια, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για μία μέτρια χρόνια. Ο Απόστολος Βεσμελής, αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις κυμαίνονται στους 3 με 4 τόνους το στρέμμα μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με τους περίπου 4 έως 5 τόνους που έφταναν τα προηγούμενα χρόνια. Ο ίδιος το αποδίδει στις υπερβολικές βροχοπτώσεις, στο χαλάζι, αλλά και στην εναλλαγή των θερμοκρασιών, που επηρέασε σημαντικά την παραγωγή.

Αναφέρει ότι η πατάτα την περσινή περίοδο πουλήθηκε από 30-35 λεπτά/κιλό και την τρέχουσα από 47 έως 52. «Μπορεί η τιμή παραγωγού να δείχνει μεγαλύτερη από την περσινή, αλλά αν υπολογίσουμε τις μειωμένες αποδόσεις, όπως και το υψηλό κόστος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη. Καλλιεργώ περίπου 120 στρέμματα και πέρσι πλήρωσα σχεδόν 12.000 ευρώ σε λιπάσματα, ενώ φέτος έφτασα τα 25.000 ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί νομίζω μιλάνε από μόνοι τους για το τι συμβαίνει με την πατατοκαλλιέργεια στην περιοχή μας».

Πάνω από 20% μειωμένες οι εκτάσεις στη Θήβα

Το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και οι μειωμένες αποδόσεις των χωραφιών οδηγούν πολλούς παραγωγούς στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, υποστηρίζει ο Γιώργος Μπεκρής από τη Θήβα. «Οι εκτάσεις με πατάτα σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 20%», υπολογίζει.

Περιγράφοντας μία εικόνα από την ανοιξιάτικη καλλιέργεια, αναφέρει ότι «στα ψυγεία βρίσκονται ελάχιστες ποσότητες, αναμένοντας τη νέα παραγωγή από τα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες». Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού της περιόδου, είπε ότι αυτές κυμαίνονται στα περίπου 70 λεπτά το κιλό.

Καλή η εικόνα, προς το παρόν, στη Φθιώτιδα

Μειωμένες δείχνουν να είναι και οι εκτάσεις στη Φθιώτιδα, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός πατάτας από τις Λιβανάτες, κατηγορώντας το υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει ότι η τιμή του προϊόντος παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον για τους παραγωγούς. «Προς τα τέλη Νοεμβρίου θα μαζέψουμε τις καλοκαιρινές. Η μέχρι τώρα εικόνα είναι καλή και αυτό που αναμένουμε είναι μία καλή απόδοση, ώστε να μετριάσουμε σε έναν βαθμό το κόστος». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι αποθηκευμένες ποσότητες στην ευρύτερη περιοχή είναι ελάχιστες.

Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκινούν οι νέες φυτεύσεις στη Μεσσηνία

Τις πρώτες βροχές περιμένουν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, ώστε να ξεκινήσουν την προετοιμασία των χωραφιών τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινός, γεωπόνος από τη Μεσσήνη. Υποστηρίζει ότι «οι παραγωγοί είναι διστακτικοί, καθώς το κόστος παραγωγής πλέον δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών, για να μπορέσει να διατηρήσει την καλλιέργεια, συνεργάζεται με τους εμπόρους πατάτας στην προμήθεια των εφοδίων», καταλήγει.