Πατάτα Φούφα: Η ανερχόμενη δύναμη της εορδαϊκής γης

Πώς το προϊόν κερδίζει διαρκώς έδαφος

Την προτίμηση των καταναλωτών κερδίζουν χρόνο με το χρόνο οι πατάτες που καλλιεργούνται στην κοινότητα Φούφα του Δήμου Εορδαίας.

Εδώ και 40 χρόνια, η πατατοκαλλιέργεια στην περιοχή είναι ανεπτυγμένη αλλά τελευταία αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες των παραγωγών για να αποκτήσουν όνομα και φήμη οι πατάτες του Φούφα. Τα πατατοχώραφα στην περιοχή φτάνουν τα 2.500 στρέμματα και η παραγωγή αγγίζει τους 2.000 τόνους, εκ των οποίων η μισή ποσότητα διατίθεται στη βιομηχανία για την παραγωγή γνωστών τσιπς.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νικόλαος Βόρσιας, ο οποίος διατηρεί αγρόκτημα και μονάδα διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας νωπής αποφλοιωμένης πατάτας, το προϊόν είναι εξαιρετικής ποιότητας, που οφείλεται στη διαφορά του υψόμετρου, στη σύνθεση του εδάφους αλλά και στην εμπειρία των αγροτών γιατί ξέρουν πώς να τις καλλιεργήσουν. “Η πατάτα είναι κίτρινη, νόστιμη και γευστική” τονίζει.

Αν και η ανοιξιάτικη παραγωγή διατέθηκε σε χαμηλές τιμές, λόγω της διάθεσης πατάτας από τις ζεστές περιοχές της χώρας, η χειμωνιάτικη προοιωνίζεται αρκετά καλή. Η συγκομιδή της θα ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτέμβρη και αναμένεται να πωληθεί στα 35 με 40 λεπτά. «Έχουμε τις καλύτερες πατάτες στις πιο προσιτές τιμές» επισημαίνει ο κ. Βόρσιας.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, ο κ. Βόρσιας αναφέρθηκε στις εισαγωγές πατάτας από Τουρκία, που πλήττουν τους πατατοπαραγωγούς του Φούφα αλλά και στην απουσία Κέντρου Σποροπαραγωγής στην Ελλάδα που ανεβάζει τα κόστη της καλλιέργειας.