Πατάτα: Η κακοκαιρία έδωσε το έναυσμα για αύξηση των εκτάσεων

Ολοκληρώνεται η φύτευση στις περιοχές με πρώιμη παραγωγή

patata-freza-1

Aνοιξε η αυλαία της καλλιέργειας πατάτας για τη νέα περίοδο. Ήδη στις πρωιμότερες περιοχές, όπως η Μεσσήνη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η φύτευση και αναμένεται προς τα τέλη Ιανουαρίου να ξεκινήσουν τις όψιμες καλλιέργειες. Η γενική εικόνα που παρατηρεί κανείς στις περιοχές αυτές, έχει άμεση σχέση με τη συνολικότερη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες. Το κόστος όλων αυτών των προβλημάτων, όπως είναι φυσικό, καλούνται στο τέλος να πληρώσουν οι παραγωγοί. Η έλλειψη του προϊόντος που παρουσιάζεται στην αγορά εκτινάσσει τις τιμές καταναλωτή, που ξεπερνούν πολλές φορές και το ένα ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αναγνώσεις αυτής της κατάστασης στην αγορά, καθώς αρκετοί Έλληνες παραγωγοί ερμήνευσαν αυτή την εικόνα ως ευκαιρία να πουλήσουν σε μεγαλύτερες τιμές και έτσι επέλεξαν να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις την τρέχουσα περίοδο.

των Μελίνας Ζιάγκου και Γιάννη Σάρρου

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ζαφειράκη, έμπορο και ιδιοκτήτη συσκευαστηρίου πατάτας στην περιοχή της Αμαλιάδας, η αύξηση αυτή αναμένεται σημαντική.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις της πατάτας στην περιοχή μας και ένα μέρος αυτών που είναι υπό κάλυψη, δηλαδή μέσα σε θερμοκήπια, έχουν ξεπεράσει τα 20 εκατοστά. Ο κύριος όγκος φύτευσης, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, θα γίνει προς τα μέσα του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μία αύξηση πάνω από 20%».

Ένας αριθμός παραγωγών έχει ξεκινήσει επιφανειακή κάλυψη με μαύρο νάιλον, όπως αναφέρει ο Πέτρος Λεβέντης, γεωπόνος από την ίδια περιοχή:

«Η τεχνική αυτή βοηθά σημαντικά ώστε ο παραγωγός να συλλέξει σε πρωιμότερο στάδιο την παραγωγή του. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι η καλλιέργεια προστατεύεται αποτελεσματικότερα από προσβολές, καθώς επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των ζιζανίων. Γενικά, στην περιοχή της Ηλείας υπάρχει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Δαμόκλειος σπάθη οι ελληνοποιήσεις

Πατάτα: Στα 40 λεπτά το κιλό η τιμή στην ΗλείαΑπό την περιοχή του Τραγανού, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ανδρέας Τσουκαλάς, κάνει λόγο για καλούς οιωνούς. «Πολλοί παραγωγοί της περιοχής μας θεωρούν πολύ σημαντικό στοιχείο την έλλειψη πατάτας στην αγορά και καλλιέργησαν μεγαλύτερες εκτάσεις, καθώς ευελπιστούν ότι θα ξαναπάρουν αυτές τις τιμές. Βέβαια, υπάρχει πάντα το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και αυτό πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους στις αποφάσεις τους. Πολλές φορές στο παρελθόν, η αθέμιτη πρακτική των ελληνοποιήσεων οδήγησε τους παραγωγούς μας σε μεγάλη εσωστρέφεια και καχυποψία, παράγοντες που δεν βοηθούν να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αποτελεί και η πατάτα».

Αυξήθηκε η τιμή του πατατόσπορου

Μία εικόνα της αγοράς πατατόσπορου περιγράφει και ο Κώστας Λαμπρινός, γεωπόνος από τη Μεσσήνη:

«Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η φύτευση της πρώιμης πατάτας. Προς τα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η φύτευση της όψιμης. Δεν έχουμε θεαματικές αλλαγές στην καλλιέργεια και παραμένουμε στα περσινά επίπεδα των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αυτό που παρατηρούμε στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι η αύξηση της τιμής του πατατόσπορου, η οποία σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά ακόμα και το 30%. Για παράδειγμα, πέρσι ο πατατόσπορος της ποικιλίας Σπούντα Α ποιότητας κόστιζε 1 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ φέτος στοιχίζει περίπου 1,30 ευρώ το κιλό. Η Β ποιότητα της ίδιας ποικιλίας πέρσι είχε 80 λεπτά το κιλό και φέτος ξεπερνά το 1 ευρώ».

Παρακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας πατάτας στην περιοχή του, ο κ. Λαμπρινός τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας του φυτού από την έναρξη του φυτρώματος, ώστε να μην προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας, η φύτευση θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.

Μειωμένη η παραγωγή στην Ευρώπη

Σε 24.347 εκατ. τόνους ανήλθε η φετινή παραγωγή πατάτας (χωρίς να υπολογίζονται οι σπόροι και το άμυλο) έναντι 29.624 εκατ. τόνων πέρσι, ήτοι 17,8% λιγότερο, στις πέντε χώρες-μέλη της Ένωσης Πατατοπαραγωγών Βορειοδυτικής Ευρώπης, (North-Western European Potato Growers). Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ένωση, σύμφωνα με τα οποία το Βέλγιο είδε το μεγαλύτερο, μεταξύ των πέντε, ποσοστό μείωσης, κατά 29,5% (3.610 εκατ. τόνοι). Ακολουθεί η Ολλανδία με ποσοστό μείωσης 19,2% (3.294 εκατ. τόνοι), η Μ. Βρετανία με 18,5% (4.273 εκατ. τόνοι), η Γερμανία με 16,1% (7.319 εκατ. τόνοι), ενώ η Γαλλία είχε τη μικρότερη μείωση στην παραγωγή της, κατά 9,5% (5.851 εκατ. τόνοι).

Σε επίπεδο καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι παραπάνω χώρες φέτος καλλιέργησαν κατά μέσο όρο 1% περισσότερα στρέμματα σε σύγκριση με πέρσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Μ. Βρετανία, κατά 3,6% φτάνοντας τα 1.024.810 στρέμματα και τη Γερμανία να διατηρεί τη μεγαλύτερη έκταση πατατοκαλλιέργειας, με 1.785.000 στρέμματα. Συνολικά, σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Μ. Βρετανία καλλιεργήθηκαν 5.955.870 στρέμματα τη φετινή σεζόν, έναντι 5.895.590 στρεμμάτων πέρσι και αυξημένα κατά 8,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις αποδόσεις, αυτές ήταν μειωμένες κατά 18,6%. Ειδικότερα, ο μέσος όρος του συνόλου των χωρών-μελών της NEPG έπεσε φέτος σε 4,1 τόνους το στρέμμα έναντι 5 τόνων το 2017 και έναντι 4,81 τόνων το στρέμμα μέση απόδοση της τελευταίας πενταετίας. Τη μικρότερη απόδοση είχε το Βέλγιο, 3,81 τόνους/στρέμμα, στη συνέχεια η Γαλλία και η Γερμανία, 4,1 τόνους/στρέμμα, η Μ. Βρετανία 4,17 τόνους/στρέμμα και 42,9 τόνους/στρέμμα ήταν οι αποδόσεις της Ολλανδίας για τη φετινή σεζόν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έρευνα στα αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών έδειξε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.