Πατάτα: Κόστος και καιρικές συνθήκες κρίνουν τις αποφάσεις για νέες φυτεύσεις

Ο πατατάς

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η φύτευση της χειμωνιάτικης πατάτας στη Νότια Ελλάδα. Η τιμή του προϊόντος παραμένει σε καλά για την εποχή επίπεδα, αλλά η δυστοκία στις αποφάσεις των παραγωγών για την αύξηση των στρεμμάτων δεν ακολουθεί αυτή την πορεία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Βοιωτία, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής πατάτας στη χώρα μας. Η εικόνα που παρουσιάζει στις καλοκαιρινές φυτεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υποτονική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες περιοχές όπως είναι η Δυτική Πελοπόννησος και η Λοκρίδα.

Κοινό σημείο αναφοράς στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών αποτελεί το σημαντικό κόστος παραγωγής, αλλά και οι κλιματολογικές μεταβολές, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των παραγωγών. Αυτή την εικόνα μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Μπουράμας παραγωγός από τις Λιβανάτες Λοκρίδας. «Το ρίσκο με το κόστος παραγωγής της πατάτας είναι μεγάλο και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις τελικές αποφάσεις μας. Στην περιοχή μας, όπως και στη Βοιωτία, θα έχουμε λιγότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας για την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με πέρσι». Για μειωμένες εκτάσεις πατάτας στην περιοχή της Θήβας κάνουν λόγο και στελέχη του αγροτικού συλλόγου φυτικής παραγωγής.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές στην Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψής της

Οι τιμές της πατάτας άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ στις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ανομβρίας στις κύριες περιοχές παραγωγής (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία), ενώ στην Ισπανία η ικανοποιητική συγκομιδή τη βοήθησε να εξάγει μεγάλες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ η κατάσταση αυτή επηρεάζει και άλλες παραπλήσιες παραγωγικές δραστηριότητες. Ο Julian Rubira, διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τσιπς Doruel από την ισπανική επαρχία της Teruel, δηλώνει: «Αγοράζουμε τις πατάτες σε διπλάσιες τιμές από ό,τι συνήθως. Αυτήν τη στιγμή κοστίζουν 0,58 ευρώ/κιλό, όταν συνήθως πληρώνουμε 0,30 ευρώ/κιλό».

Τη γενεσιουργό αιτία της κατάστασης στην Ισπανία περιγράφει ο πρόεδρος του συνδικάτου αγροτών της Ανδαλουσίας, Tono Rome: «Η συνήθης αστάθεια των τιμών είναι ακριβώς και η αιτία της κατάρρευσης της ισπανικής πατατοπαραγωγής. Στην πραγματικότητα, η χώρα έγινε εισαγωγέας πατάτας μετά τη μεγάλη μείωση της καλλιεργούμενης επιφάνειας, δηλαδή από τα 200.000 εκτάρια έπεσε περίπου στα 70.000». Σύμφωνα με την COAG (Ισπανική Ένωση Κτηνοτρόφων και Αγροτών), ο τελικός καταναλωτής πληρώνει μία μέση τιμή της τάξεως του ενός 1 ευρώ το κιλό, συγκρινόμενη με μία αρχική τιμή παραγωγού τα 0,34 ευρώ.