Παύλος Τσακίρης: Ευρωπαϊκή διάκριση για την παραγωγή αβγού με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η παραγωγή αβγού με περιβαλλοντική συνείδηση και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ήταν το εισιτήριο που άνοιξε τη νικητήρια πόρτα του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών για την ελληνική συμμετοχή, τον πτηνοτρόφο Παύλο Τσακίρη από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Ο 36χρονος πτηνοτρόφος κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία», στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 διαδικτυακά. Ο Παύλος είχε διακριθεί στον ελληνικό διαγωνισμό νέων αγροτών της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), μέσω της οποίας του δόθηκε η ευκαιρία να βρίσκεται ανάμεσα στους 21 υποψηφίους από 21 κράτη-μέλη.

«Όλη η επιχείρηση παραγωγής αβγού της οικογένειας Τσακίρη λειτουργεί με ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Παύλος, εξηγώντας τον λόγο που κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία του.

«Ξεκινάμε από το χωράφι, παράγοντας τα δικά μας σιτηρά για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου. Η κοπριά από τις κότες πηγαίνει σε μονάδα βιοαερίου μέσω της οποίας παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Έπειτα, τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας οδηγούνται πάλι πίσω στο χωράφι ως εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, οπότε η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μηδενική», εξηγεί ο ίδιος.

Εξέλιξη από τη δεκαετία του 1960

Η διαδικασία της κυκλικής οικονομίας στην πτηνοτροφική επιχείρηση εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Παύλου και της αδερφής του, Μαρίας, για την εξέλιξη της μονάδας τους. «Εγώ και η αδερφή μου είμαστε η τρίτη γενιά της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1963». Από τότε μέχρι και το 2014, η δραστηριότητα της επιχείρησης ήταν αμιγώς η παραγωγή αβγού, η τυποποίησή τους και η διάθεσή τους στην αγορά. «Οι περιοχές που εξυπηρετούσαμε ήταν οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς και οι όμοροι νομοί. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και έχουμε δημιουργήσει ένα κέντρο διανομής των προϊόντων (logistics) στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση και της Νότιας Ελλάδας. Το 2014, μπήκαμε και στην αγορά παραγωγής δημητριακών, με την ετικέτα “Le Petit Dejeuner”, την οποία ως δραστηριότητα ξεκίνησε η αδερφή μου. Πήγε σε εκθέσεις στο εξωτερικό, είδε προϊόντα, καθώς και τις τάσεις της αγοράς και εκείνη τη χρονιά ξεκινήσαμε το φασόν, παρήγαγαν δηλαδή εταιρείες τα δημητριακά και εμείς συσκευάζαμε και πουλούσαμε».

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όμως, έχουν φτιάξει μια γραμμή παραγωγής εδώ στη Νεοχωρούδα και παράγουν τα δημητριακά από το μηδέν. «Πιο συγκεκριμένα, παράγουμε δημητριακά με βάση τη βρόμη. Εκτός αυτού, παράγουμε και μπάρες δημητριακών και παστέλια», εξηγεί ο Παύλος.

Ο ίδιος, που μυήθηκε από πολύ μικρός από τον παππού του και τον μπαμπά του στο κομμάτι της αβγοπαραγωγής, μπαίνοντας στον χώρο είδε ότι υπήρχε περιθώριο εξέλιξης και αγορές στις οποίες υπήρχαν κενά. «Είχαμε ένα πολύ καλό προϊόν στα χέρια μας και αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να συνεχίσουμε να το παραγάγουμε και να το προωθήσουμε στις αγορές. Και σε έναν μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε σήμερα και κοιτάμε μπροστά».

Επένδυση σε διαφορετικές εκτροφές

Θέλοντας να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους στην αγορά του αβγού, επένδυσαν από το 2004 στις διαφορετικές εκτροφές. Όπως τονίζει ο ίδιος, «ήταν σημείο-κλειδί να ασχοληθούμε με τις διαφορετικές εκτροφές, γιατί για να ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό. Το να παράγεις αβγά ήταν κάτι που έκανε όλος ο ανταγωνισμός, εμείς αποφασίσαμε ότι πρέπει να δημιουργούμε υπεραξία στα προϊόντα μας και αυτή την υπεραξία να τη μεταφέρουμε στους καταναλωτές. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε δημιουργήσει από το 2004 μονάδα ελευθέρας βοσκής, βιολογικής γεωργίας και διατροφής των πτηνών με ωμέγα 3 λιπαρά που εμπλουτίζονται με λιναρόσπορο και τα αποτελέσματα για τον οργανισμό του καταναλωτή είναι απτά, καθώς είναι μετρήσιμο πόσα ωμέγα 3 έχει ένα αβγό».

Οι επενδύσεις για την οικογένεια συνεχίζονται, καθώς την άνοιξη θα ολοκληρώσουν τη δημιουργία πέντε μονάδων βιολογικής γεωργίας, των προϊόντων δηλαδή εκείνων που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με τον 36χρονο πτηνοτρόφο. Εκτός, από τα παραπάνω, το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν και την επένδυση στο συσκευαστήριο για τις νέες τους εγκαταστάσεις.

Διάθεση στην αγορά

Τα προϊόντα της οικογένειας Τσακίρη, τόσο τα αβγά όσο και τα δημητριακά, διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεργάζονται και με ξενοδοχεία και εστιατόρια. Επίσης, τα δημητριακά εξάγονται ήδη σε Ρωσία, Λιθουανία, Κύπρο και Γερμανία.

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια, όπως εξηγεί ο Παύλος, είναι να «ολοκληρωθούν οι πέντε μονάδες που έχουν ξεκινήσει και μέσω αυτών να δούμε και το εξαγωγικό κομμάτι και των αβγών». Όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών, ο ίδιος ευχαριστεί τόσο την ΠΕΝΑ, όσο και τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη για την υποστήριξη, καθώς αποτελεί ενεργό μέλος της διοργάνωσης.