Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Peach of Art: Η BASF Ελλάς εμπνέει μαθητές Δημοτικού να «καλλιεργήσουν» τη δημιουργικότητά τους με θέμα το ροδάκινο

Καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι, καλεσμένοι και ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις για την αξία της καλλιέργειας
21/06/2024
5' διάβασμα
peach-of-art-i-basf-ellas-ebneei-mathites-dimotikou-na-kalliergisoun-ti-dimiourgikotita-tous-me-thema-to-rodakino-324357
H Μαρία Αϊβάζογλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ της BASF Ελλάς.

Oταν η επιστήμη συνομιλεί με την παιδεία και τον πολιτισμό, τότε το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικό.

Αυτοί οι φαινομενικά διακριτοί κλάδοι, ιδιαίτερα της επιστήμης και της τέχνης, έδωσαν την έμπνευση σε μαθητές της Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου να αλληλεπιδράσουν με την πραγματική αγροτική ζωή και τη διαδικασία της παραγωγής.

Το απόκτημα της γνώσης, που εξελίχθηκε σε δημιουργικότητα, το έδωσε η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, η οποία στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να μυήσει τους μικρούς μαθητές πάνω στην απαιτητική καλλιέργεια της ροδακινιάς, αλλά και στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Η συγκεκριμένη δράση της εταιρείας, η οποία στηρίζει ενεργά και με κάθε τρόπο τους Έλληνες παραγωγούς για μια βιώσιμη γεωργία, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Σε συνεργασία με τους διευθυντές και δασκάλους του σχολείου CGS στην Παλλήνη Αττικής και τον παραγωγό από την Ημαθία Νίκο Κεσίδη, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία του εύγευστου και ζουμερού καλοκαιρινού φρούτου και τη συγκομιδή του. Στους μήνες που ακολούθησαν, η γνώση, οι ιδέες και οι αντιλήψεις μετουσιώθηκαν σε πράξη και σε ένα αναπάντεχο συναπάντημα, όταν το… δημιουργικό χέρι των μαθητών αποτύπωσε και καλλιτεχνικά τον αυτόνομο κόσμο του ροδάκινου.

Οι πολύχρωμες δημιουργίες συνεργάστηκαν αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον, ενώ το καλαίσθητο τραπέζι που στήθηκε στον αγρό και προσέφερε εξαιρετικά εδέσματα, με πρωταγωνιστή το ροδάκινο, ικανοποίησε την αισθητηριακή εμπειρία, τόσο σε χρώματα, όσο σε γεύσεις και αρώματα

Peach of Art

Το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης των μικρών μαθητών παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Κτήμα Κεσίδη, ένα από τα πλέον καλοφροντισμένα και περιποιημένα κτήματα, στο 2ο χλμ. Χαρίεσσας-Αγγελοχωρίου. Κάπου ανάμεσα στα 200 στρέμματα ροδάκινων και ακτινιδίων και σε μια συστοιχία από τα καρποφόρα δέντρα, οι άνθρωποι της BASF έστησαν μια υπαίθρια γκαλερί με πάνω από 40 έργα ζωγραφικής, προβάλλοντας τη δράση της εταιρείας, την οποία αποκάλεσαν «Peach of Art».

Οι πολύχρωμες δημιουργίες συνεργάστηκαν αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον, ενώ το καλαίσθητο τραπέζι που στήθηκε στον αγρό και προσέφερε εξαιρετικά εδέσματα, με πρωταγωνιστή το ροδάκινο, ικανοποίησε την αισθητηριακή εμπειρία, τόσο σε χρώματα, όσο σε γεύσεις και αρώματα.

Καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι οι συνδαιτημόνες, καλεσμένοι και ειδικοί, έκαναν μια διαφορετική συζήτηση και αντάλλαξαν απόψεις για την αξία της καλλιέργειας του ροδάκινου. Τον λόγο πήρε πρώτα η διευθύντρια Μάρκετινγκ της BASF Ελλάς, Μαρία Αϊβάζογλου, η οποία, μαζί με την communication specialist, Νότα Μπούμπαλου, εξήγησαν τους λόγους της διεθνούς πρωτοβουλίας με την ονομασία «For the Love of Farming» και τους τρόπους επικοινωνίας σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων για την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος. «Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτό που εμείς, στην BASF, θεωρούμε ως το πιο σημαντικό επάγγελμα στον κόσμο· του αγρότη» είπε, μεταξύ άλλων, η κα Αϊβάζογλου, ενώ από την πλευρά της η κα Μπούμπαλου επεσήμανε: «Μία από τις ομάδες είναι τα παιδιά και θέλαμε να κατανοήσουν την αξία, τον κόπο, αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρχει γεωργία στη ζωή μας».

Επιπλέον, ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης μίλησε για την εμπειρία του στο «Peach of Art» και τη σημασία της ενημέρωσης της νέας γενιάς για τον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τις δασκάλες του σχολείου CGS, αλλά και εκπροσώπους επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων, όπως του Δημήτρη Μοναστηρίδη, γενικού διευθυντή της Novagreen, του Μάνου Σδράκα, γενικού διευθυντή της Novaplan, αλλά και του Κώστα Καζαντζή, από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της food blogger Μαριάννας Γκιτσάκη, που κατάγεται από την περιοχή της Ημαθίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γιάννα Μπαλαφούτη, food product development consultant.

Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία έκλεισε με την υπόσχεση της BASF η δράση να συνεχιστεί και με άλλες καλλιέργειες.