Πέφτουν υπογραφές μεταξύ Μπάρμπα Στάθη και Ενιπέα για συμβολαιακή στον αρακά

«Ζεστοί» για καλλιέργεια 1.100 στρεμμάτων οι παραγωγοί στο Ευύδριο Φαρσάλων

Αρκετοί ήταν οι αγρότες-μέλη του ΑΣ επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης του συνεταιρισμού να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την καλλιέργεια αρακά, στο πλαίσιο συμβολαιακής συνεργασίας με την Μπάρμπα Στάθης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Καραΐσκο, «το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ίσως κάποιοι χρειαστεί να μείνουν εκτός της σύμβασης που θα υπογράψουμε με την εταιρεία».

Ο ίδιος αναφέρει στην «ΥΧ» πως συνεργαζόταν ήδη με την Μπάρμπα Στάθης σε ατομικό επίπεδο και τα τελευταία χρόνια η συνεργασία επεκτάθηκε και σε επίπεδο συνεταιρισμού. «Προηγήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα χωράφια μας για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε και πριν από τρία χρόνια υπογράψαμε την πρώτη σύμβαση», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτή αφορούσε βιολογικό αρακά σε μια έκταση 450 στρεμμάτων.

Πέρυσι, αν και υπογράψαμε σύμβαση για 750 στρέμματα, λόγω καιρού δεν προχωρήσαμε σε καλλιέργεια. Φέτος, όμως, ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε. Η πρόθεση των μελών μας, όπως εκδηλώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκαλέσαμε, είναι για 750 στρέμματα βιολογικού και 400 στρέμματα συμβατικού αρακά. Πρέπει όμως να δούμε τι θα ζητήσει και η ίδια η εταιρεία».

«Συμφέρουσα επιλογή»

Ο κ. Καραΐσκος αναφέρεται στις προοπτικές του αρακά, τις οποίες χαρακτηρίζει ευοίωνες, προσθέτοντας ότι η περιοχή του Ευυδρίου είναι η μοναδική που καλλιεργείται το προϊόν στην επαρχία Φαρσάλων.

«Μιλάμε για συμβολαιακή καλλιέργεια, με εξασφαλισμένες τιμές και στην περιοχή μας με πολύ καλές αποδόσεις. Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 28-30 λεπτών/κιλό για τον συμβατικό και 48-50 λεπτών για τον βιολογικό, ανάλογα την τρυφερότητα του αρακά. Το κόστος παραγωγής, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το καθεστώς ιδιοκτησίας του χωραφιού κ.λπ., κυμαίνεται περί τα 70-80 ευρώ/στρέμμα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι μια συμφέρουσα καλλιέργεια με προοπτικές, με βάση πάντα και τις ανάγκες της αγοράς», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Προς διπλασιασμό εκτάσεων με βιολογικά λαχανικά

Ο διπλασιασμός της παραγωγής βιολογικών λαχανικών συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Μπάρμπα-Στάθης, με στόχο, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικήτας Ποθουλάκης, οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας να φτάσουν ακόμα και το 20% του συνολικού τζίρου (από 6% σήμερα) μέχρι το τέλος της ερχόμενης τετραετίας. Σε πανελλαδική κλίμακα, η θυγατρική της Vivartia συνεργάζεται συμβολαιακά με περισσότερους από 1.000 αγρότες, που καλλιεργούν πάνω από 30.000 στρέμματα.