Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Πεινασμένα μελίσσια και απελπισμένοι μελισσοκόμοι σε Έβρο και Θάσο

13/07/2023
2' διάβασμα
peinasmena-melissia-kai-apelpismenoi-melissokomoi-se-evro-kai-thaso-296837

Τρέφουν τα μελίσσια με μέλι και νερό σαν οικόσιτα ζώα, γιατί ο καιρός είναι αντίπαλος και όσοι μελισσοκόμοι έχουν κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα τη μελισσοκομία δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν τη χρονιά τους.

«Πέρασαν όλες οι βασικές νομές χωρίς να πάρουμε σταγόνα μέλι. Φέτος, ήταν έντονο το φαινόμενο της σμηνουργίας την άνοιξη, γεγονός που αδυνάτισε τα μελίσσια, παρότι ήταν δυνατά στην ανθοφορία», περιγράφει ο πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου «Κυψέλη», Πασχάλης Χριστοδούλου.

Όπως προσθέτει, όταν ξεκίνησε η ανθοφορία στο ρείκι, έβρεχε ανά δύο μέρες, το ξέπλενε και την ημέρα της βροχής ό,τι συνέλεγαν οι μέλισσες το έτρωγαν μένοντας κλεισμένες στην κυψέλη.

Η ίδια ιστορία συνέβη στην ακακία, στο παλιούρι, στον ηλίανθο και τώρα στη βελανιδιά. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Σουφλίου φημίζεται για τα ανθόμελα, καθώς και για το δασόμελο της βελανιδιάς. Δυστυχώς, από το Σουφλί και πάνω επικρατεί ανομβρία και έχει να βρέξει εδώ και καιρό. Ο ίδιος προσθέτει ότι τον χειμώνα δεν έπεσε χιόνι και αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού. «Βάζω νερό σε αυτοσχέδιες ποτίστρες μέρα παρά μέρα και αδειάζουν», λέει χαρακτηριστικά.

Οι μελισσοκόμοι σκέφτονται να συναντήσουν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση, και να του μεταφέρουν τα προβλήματά τους, γιατί η κατάστασή τους είναι τραγική.

Καταστροφική η χρονιά για τη Θάσο

Σε καταστροφική εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους που υφίστανται τις συνέπειες κλιματικής αλλαγής, μεταφέρει απογοητευμένος ο Θασίτης μελισσοκόμος, Θανάσης Κοπανούδης.

«Εξαιτίας των πολλών βροχών την άνοιξη δεν μπορούσαν να ταϊστούν τα μελίσσια. Συνεχίζουμε να τα ταΐζουμε, για να μπορέσουν να συντηρηθούν. Θα ταΐζουμε μέχρι να βρεθεί μέλι, γιατί τα μελίσσια τρώνε μόνο μέλι». Όπως αναφέρει, ορισμένοι επωφελήθηκαν από τον ηλίανθο που άνοιξε, τονίζοντας την πανελλαδική έκταση που έχει το ζήτημα. «Στην Πελοπόννησο αντιμετωπίζουν, επίσης, πολλά προβλήματα, γιατί δεν έδωσαν ούτε το έλατο, ούτε το πορτοκάλι», εξηγεί.

Στη Θάσο, εκτιμά και ελπίζει ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει κινητικότητα με τη μελιτοφορία του εργάτη στο πεύκο. Τονίζει ότι είναι σημαντικό να έχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, γιατί η αλλαγή στον καιρό με τις συχνές βροχές έφερε σε αδιέξοδο τη μελισσοκομία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: