Το πείραμα της φράουλας από έναν αγρότη της Ροδόπης

Μειωμένη κατά 90% ήταν η παραγωγή φράουλας στη Ροδόπη. Ο μοναδικός παραγωγός της περιοχής που τροφοδοτούσε όλη την περιοχή μέχρι και τη Θεσσαλονίκη είδε τους κόπους της φετινής χρονιάς να «βουλιάζουν» και να «πνίγονται» στις πλημμύρες που μείωσαν την παραγόμενη ποσότητα κατά 80%. Ωστόσο, ο Χρήστος Ντινιτσούδης δεν το έβαλε κάτω αν και περιμένει ακόμη την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

«Δεν ξέρω ακόμη και σήμερα πόσο και πότε θα αποζημιωθώ» λέει στο www.ertnews.gr και ρίχνει το βάρος της προσπάθειάς του στην λαχανοπαραγωγή. Μαθημένος στα δύσκολα και έχοντας την επιστημονική κατάρτιση γυρίζει το χρόνο πίσω όταν πρώτο-ξεκινούσε, πριν μερικά χρόνια, με εκατό φυτά μια διαφορετική προσπάθεια, το «πείραμα της φράουλας». Σήμερα με την ίδια καλλιέργεια να «απλώνεται» σε μια έκταση τριάντα στρεμμάτων παρατηρεί με προβληματισμό από τη μια την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 30 και 40 και 50% στα διάφορα είδη αγρο-εφοδίων και από την άλλη την «εμμονή» των παραγωγών της περιοχής σε κάποιους λίγους, συγκεκριμένους «κωδικούς», «στις ίδιες και στις ίδιες παραγωγές», που όπως λέει «στερούν το ρίσκο και τη φυγή από τα γνωστά δεδομένα».

Σύμφωνα με τον κο Ντινιτσούδη αν κάτι έδειξε με βεβαιότητα το «πείραμά» του είναι ότι η Ροδόπη «σαφώς και μπορεί να παράξει τα πάντα», ακόμη κι αν δεν έχει την πρωιμότητα ως χαρακτηριστικό, τουλάχιστον όχι όμοια με άλλες περιοχές. «Μπορεί επίσης να παλέψει με την αγορά και τα προϊόντα της να σταθούν αν επενδύσουν οι παραγωγοί στην ποιότητα και στην αλήθεια στη σχέση τους με τον καταναλωτή».

Θεωρεί πως απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνει ένας παραγωγός είναι η επένδυση στην ποιότητα, η συσκευασία και η έκθεση του προϊόντος του. Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το άνοιγμα του κτήματος στο κοινό της περιοχής. «Παρά την καταστρεπτική παραγωγικά χρονιά λόγω του χαλαζιού και των βροχοπτώσεων το κοινό μας αναζητά» δηλώνει ικανοποιημένος κι εύχεται να βρει «μιμητές».

«Επόμενο βήμα;» Τον ρωτάμε για να τον ακούσουμε να απαντά στο www.ertnews.gr «μια μονάδα μεταποιητήριο – συσκευαστήριο» και να προσθέτει «αν μας το επιτρέψει το υψηλό κόστος παραγωγής».

Το «πείραμα της φράουλας», παρά τις φετινές δυσκολίες, επιτρέπει στο Χρήστο Ντινιτσούδη τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον γνωρίζοντας πως ο αγώνας στην παραγωγή είναι καθημερινός, έτσι το τελείωμα μιας δύσκολης καλοκαιρινής ημέρας φέρνει πιο κοντά το πρωινό ξεκίνημα της επόμενης και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Πηγή: ertnews.gr