Πελοπόννησος: Αισιοδοξία στην οινοποιία για αύξηση των αμπελώνων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πελοπόννησος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις εκτάσεις αμπελιών οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, η περιφέρεια κατετάγη δεύτερη, αν και είναι η πρώτη περιφέρεια από άποψη συνολικών εκτάσεων, με 887,4 στρέμματα και ποσοστό αύξησης της συνολικής της επιφάνειας με οινάμπελα 0,88%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2018-2019 η συνολική έκταση ήταν 9.993 στρέμματα και την περίοδο 2019-2020 έφτασε τα 10.081.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, δήλωσε: «Είναι ένα θετικό στοιχείο, ώστε να αυξήσουμε και τις δυνατότητές μας και να μπορέσουμε να επενδύσουμε και να κάνουμε μεγαλύτερες εξαγωγές ή να αντικαταστήσουμε τα πολύ φθηνά κρασιά. Όμως, παραμένει το πρόβλημα των μικρών εκμεταλλεύσεων, ένα πρόβλημα που δεν λύνεται άμεσα».

Όπως εξηγεί, «το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η παράνομη διακίνηση του κρασιού». Από τη Μεσσηνία, ο Βαγγέλης Ξυγκώρος (Οινομεσσηνιακή ΑΕ) σημειώνει ότι «υπάρχει μία ανοδική πορεία του ελληνικού εμφιαλωμένου οίνου στις αγορές του εξωτερικού και στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αμπελώνων αναβαθμίζει την ποιότητα των σταφυλιών και κατ’ επέκταση του οίνου. Η αύξηση είναι ένα θετικό στοιχείο. Με δεδομένο ότι μπαίνουν αμπελουργοί και οινοποιοί σε αυτήν τη διαδικασία της αύξησης, σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Τα στοιχεία που διαθέτουμε εμείς δείχνουν μία άνοδο στις εξαγωγές και η Μεσσηνία έχει μπει σε αυτήν τη στόχευση».