Πελοπόννησος: Ανοιχτή η αγορά αρωματικών φυτών – Απαιτούνται γνώσεις και συνεργασίες

Πελοπόννησος: Ανοιχτή η αγορά αρωματικών φυτών - Απαιτούνται γνώσεις και συνεργασίες

Μπορεί ο δρόμος για την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά όσοι ασχολούνται σοβαρά βλέπουν πως η αγορά είναι πάντα ανοιχτή και κυρίως ποτέ κορεσμένη. Ο Γιώργος Τρίκας, που ασχολείται με την μεταποίηση των αρωματικών φυτών στον Ίναχο Αργολίδας, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα «είναι η αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε αρωματικά φυτά.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών, ώστε να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Ξεκινώντας το 1985 τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, σήμερα μπορώ να πω ότι οι αγορές του εξωτερικού είναι ανοιχτές για τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας». Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο κ. Τρίκας υπογραμμίζει ότι «από τη στιγμή που έκλεισε η εστίαση, ήταν επόμενο ότι θα είχαμε πρόβλημα και εμείς. Η πτώση αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται τουλάχιστον στο 50%, καθώς εμείς κινούμαστε πλέον μόνο στα σούπερ μάρκετ».

Το πρόβλημα που ακυρώνει την επέκταση της καλλιέργειας είναι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «η προσπάθεια κάποιων να κάνουν συγκομιδή με τα χέρια. Αυτό ακυρώνει τα πάντα, αφού είναι ασύμφορο. Τα πάντα πρέπει να γίνονται με μηχανικά μέσα. Η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στον κλάδο των αρωματικών, που έχει μέλλον».