Ακατάσχετο για Βασική – Πρασίνισμα – Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας – Μικροκαλλιεργητές – Συνδεδεμένες – Ειδική Βάμβακος

akatasxeto-agrotwn-2019

Την Πέμπτη ψηφίζεται η τροπολογία του Ακατάσχετου

Επιβεβαιώνεται η ΥΧ και το ypaithros.gr τα οποία από την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για αγώνα δρόμου θέσπισης Ακατάσχετου πριν την μεγάλη πληρωμή του Δεκεμβρίου. Έτσι χθες Τρίτη 18/12 όπως αποκλειστικά πληροφόρησε τους αναγνώστες του το ypaithros.gr  κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία που θα ψηφιστεί όπως όλα δείχνουν το απόγευμα της Πέμπτης η οποία προβλέπει:

  • Δεν παρακρατούνται και δεν συμψηφίζονται οι άμεσες ενισχύσεις έως το ποσό των 7.500 € για τυχόν υφιστάμενες οφειλές του δικαιούχου προς το δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
  • Πιο συγκεκριμένα οι πληρωμές αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, το Πρασίνισμα, τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, τους Μικροκαλλιεργητές, τις Συνδεδεμένες, την Ειδική Βάμβακος

Με βάση τα παραπάνω οι ρυθμίσεις δημιουργούν Ακατάσχετο για το σύνολο της άμεσης ενίσχυσης, που λαμβάνει το 85% περίπου των αγροτών.

Διαβάστε την Παρασκευή 21/12 όλο το παρασκήνιο για τη θέσπιση Ακατάσχετου και όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

 

 

 

 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφέ:

Την Πέμπτη 20/12 οι πληρωμές μαζί με το ακατάσχετο – Ποσό άνω των 870 εκατ. καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Αίσιο τέλος στο θρίλερ για τη θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithros.gr, ο αγώνας δρόμου που δόθηκε τις τελευταίες κρίσιμες μέρες έφερε αποτελέσματα. Η μικρή καθυστέρηση (περίπου ένα 24ωρο) για τις πληρωμές είναι απαραίτητη, προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν υπό την ανοιχτή ομπρέλα του –πλέον– θεσπισμένου ακατάσχετου.

Την Τετάρτη, 19 του μήνα, αναμένεται να περάσει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το πολυπόθητο ακατάσχετο και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθούν οι άμεσες ενισχύσεις του 2018. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, το ετήσιο ακατάσχετο αναμένεται να αγγίξει τα 8.000 ευρώ, ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τους διασταυρωτικούς μηχανογραφικούς ελέγχους, με το ύψος των ενισχύσεων που θα καταβάλει στους δικαιούχους παραγωγούς την ερχόμενη Πέμπτη 20/12 να υπερβαίνει τα 870 εκατ. ευρώ.

Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο, το σύνολο της Βασικής Ενίσχυσης που θα καταβληθεί στους παραγωγούς για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2018 θα ανέλθει στο ποσό των 1,01 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί –βάσει των σημερινών δεδομένων– στο 98,60% της αιτηθείσας ενίσχυσης.

Η διαφορά με το εθνικό πλαφόν οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μη υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης το 2018 από γεωργούς που κατείχαν δικαιώματα, στη μη πλήρη ενεργοποίηση δικαιωμάτων κ.ά.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το υπόλοιπο 30% της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 317,3 εκατ. ευρώ περίπου, σε 596.000 παραγωγούς.

Όσον αφορά το Πρασίνισμα, το ύψος της ενίσχυσης έχει προσδιοριστεί στα 524,7 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί σε περισσότερους από 597.000 δικαιούχους.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα χορηγήσει την ενίσχυση στους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας σε περισσότερους από 70.000 δικαιούχους, καταβάλλοντας 28,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, τόσο ο αριθμός των δικαιούχων όσο και το ύψος ενίσχυσης είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ήταν ύψους 20.914.965 ευρώ και χορηγήθηκε σε 56.602 δικαιούχους.

Το ypaithros.gr θα παρακολουθεί κάθε εξέλιξη και θα ενημερώνει συνεχώς τη σελίδα.