Penn State: Ο σωστός χειμερινός αερισμός των εγκαταστάσεων σταβλισμού μπορεί να μειώσει τις αναπνευστικές ασθένειες των μοσχαριών

Οι γαλακτοπαραγωγοί παρατηρούν συχνά αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών στους μόσχους κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με δημοσίευση του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State), ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την υγεία των μοσχαριών είναι ο σωστός αερισμός των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η διασφάλιση ότι οι αχυρώνες και τα κλουβιά των μοσχαριών δεν είναι τελείως κλειστά και ότι τα τελευταία στεγάζονται σε περιβάλλον χωρίς ρεύματα είναι δύο βασικά στοιχεία για τον σωστό αερισμό.

«Όταν ξεπεράσουν τον ένα μήνα ζωής, τα γαλακτοπαραγωγά μοσχάρια νιώθουν πιο άνετα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10°C και 27°C. Καθώς [τον χειμώνα] οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 10°C, οι μόσχοι μπορεί να καταπονηθούν από το ψύχος. Όταν συμβαίνει αυτό, αρχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια για να διατηρήσουν απλώς μια βέλτιστη θερμοκρασία σώματος, αντί να χρησιμοποιούν ενέργεια για την ανάπτυξή τους», αναφέρει η δημοσίευση του Penn State, υπογραμμίζοντας: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτών των ψυχρότερων συνθηκών, τα μοσχάρια να στεγάζονται σε περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν ρεύματα ή άνεμοι».

Σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται το πανεπιστήμιο, τα εσωτερικά περιβάλλοντα που δεν έχουν κατάλληλο εξαερισμό ή αποχέτευση μπορεί να έχουν μεγαλύτερη υγρασία, επιβλαβή αέρια και σωματίδια σκόνης, και ανάπτυξη βακτηρίων σε υγρές στρωµνές.

«Όταν υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μέσα σε μια εγκατάσταση σταβλισμού σε σύγκριση με το εξωτερικό περιβάλλον, αυτό είναι ενδεικτικό κάποιου προβλήματος αερισμού. Η ροή φρέσκου αέρα ανανεώνει την ατμόσφαιρα αέρα, αφαιρεί τις επιβλαβείς οσμές αμμωνίας και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων υγρασίας στο περιβάλλον του μοσχαριού», σημειώνει η δημοσίευση.