Τα πέντε τρόφιμα που θα ζημιωθούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή

Χωρίς κάποιο ριζικό μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων προς την κατεύθυνση της εντοπιότητας και των προοδευτικών προσεγγίσεων παραγωγής, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει δραστικά τις διατροφικές μας επιλογές. Ο γνωστός αμερικανικός ιστότοπος Salon προσδιορίζει μερικές από τις ευρέως διαδεδομένες καλλιέργειες που αναμένεται επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος.

Καφές

Η κλιματική αλλαγή δεν θα εξαλείψει πλήρως τον καφέ, αλλά αναμφίβολα θα τον καταστήσει πιο ακριβό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δυνατότητα να τον καταναλώνουμε. Ήδη, οι βοτανολόγοι φοβούνται ότι οι άγριες ποικιλίες καφέ μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς προσπάθειες διατήρησης. «Ο τύπος καφέ Arabica είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει στην ιστοσελίδα ο Δρ. Roman Gruter, της Σχολής Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης (ZHAW).

Καλαμπόκι

Σε μια εργασία του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food, οι ερευνητές δημιούργησαν προσομοιώσεις με βάση την υπόθεση ότι οι διαχειριστές των εκμεταλλεύσεων δεν θα άλλαζαν τις πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Οι προβλέψεις τους ήταν απογοητευτικές: «Το καλαμπόκι επηρεάζεται περισσότερο από το σιτάρι, επειδή το πρώτο δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με τον ίδιο τρόπο που μπορεί το σιτάρι».

Ρύζι

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι ξηρασίες γίνονται πιο συχνές, οι πλημμύρες επιδεινώνονται και οι τυφώνες γίνονται όλο και πιο έντονοι, οι καλλιέργειες ρυζιού αναμένεται να δεχθούν μεγάλο πλήγμα. Τούτου λεχθέντος, όπως με όλες αυτές τις καλλιέργειες, υπάρχει κάποια περιφερειακή διαφοροποίηση.

Για παράδειγμα, το Νότιο Σουδάν μπορεί να γίνει κόμβος παραγωγής ρυζιού (οι πλημμυρισμένες περιοχές του είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια στο νερό), σε βάρος άλλων περιοχών που είναι σήμερα γνωστές για την παραγωγή ρυζιού.

Αμύγδαλο

Η καλλιέργεια αμυγδάλου χρήζει εκτεταμένης άρδευσης όλο τον χρόνο, για αυτό και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Τα αμύγδαλα θα απαιτούν ολοένα και περισσότερο νερό, σε μια περίοδο που η διαθεσιμότητά του θα περιορίζεται διαρκώς.

Εσπεριδοειδή

Οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών όλων των ειδών αναμένεται να δεχθούν σοβαρό πλήγμα από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τoν Δρ. Jonas Jagermeyr της Σχολής Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Αυτές οι καλλιέργειες παρουσιάζουν μεγαλύτερες απώλειες σε χαμηλότερα υψόμετρα σε τροπικά και υποτροπικά συστήματα που είναι ήδη θερμότερα και, επομένως, πιο κοντά στα θερμοκρασιακά όρια αντοχής ορισμένων καλλιεργειών».

Αν και αυτό σίγουρα θα πλήξει την Ελλάδα, οι επιπτώσεις στις ψυχρότερες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης δεν θα είναι τόσο αισθητές. «Σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπως η Βόρεια Ευρώπη, η Ρωσία και η Βόρεια Κίνα, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πιθανά κέρδη στις αποδόσεις», λέει ο Jagermeyr.