Perfect Day: 140 εκατ. δολάρια για την παραγωγή γάλακτος από φυτικά σάκχαρα

Πριν από λίγες εβδομάδες, η «ΥΧ» παρουσίασε τις τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τη φετινή χρονιά στις επενδύσεις σε start-ups. Μεταξύ αυτών είναι και η παραγωγή τροφίμων με πρωτεΐνες που θα αντικαθιστούν τις ζωικές.

Πλέον, η πιο γνωστή περίπτωση νεοφυούς επιχείρησης είναι ίσως η Beyond Meat, που έχει δημιουργήσει υποκατάστατα του κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες.

Ενδεικτικό της μεγάλης προοπτικής που παρουσιάζει ο τομέας είναι ότι οι πωλήσεις της Beyond Meat, που συστήθηκε στο κοινό το 2009, παρουσίασαν αύξηση άνω του 200% μέσα στο 2019, ενώ ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προβλέψεις για το 2020. Η Perfect Day, που έχει έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπόσχεται να αποτελέσει μια αντίστοιχη περίπτωση, αλλά στον τομέα των γαλακτοκομικών. Η Perfect Day έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που μετατρέπει τα φυτικά σάκχαρα σε καζεΐνη, τη βασική πρωτεΐνη του γάλακτος δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο παράγει παγωτό, ενώ σύντομα ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά και άλλα προϊόντα, όπως τυρί.

Πρόσφατα, η νεοφυής επιχείρηση εξασφάλισε χρηματοδότηση 140 εκατ. δολαρίων (126 εκατ. ευρώ) σε χρηματοδοτικό γύρο τρίτης φάσης (C). Η επένδυση έγινε με πρωτοβουλία του fund Temasek με έδρα τη Σιγκαπούρη, ενώ συμμετείχε επίσης η Horizon Ventures, με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Πλέον, η Perfect Day έχει σηκώσει συνολικά 200 εκατ. δολάρια, αποτελώντας ίσως την κορυφαία start-up που δραστηριοποιείται στην παραγωγή υποκατάστατων ζωικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία μετράει ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας και είναι έτοιμη να επενδύσει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ώστε να αυξήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής της.

Πρόσφατα, στις συνεργασίες της προστέθηκε αυτή με τον κολοσσό τροφίμων ADM και απώτερος στόχος της είναι έως το 2022 να μπορεί να παράγει εκατοντάδες τόνους προϊόντων, από δεκάδες που μπορεί σήμερα. Προς το παρόν, οι ιδρυτές της προσανατολίζονται σε συνεργασίες σε διεταιρικό επίπεδο (B2B) και όχι σε απευθείας πωλήσεις στον τελικό καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι οι περιορισμένες ποσότητες του παγωτού που κυκλοφόρησε στην αγορά έγιναν ανάρπαστες.