Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Νέες ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες και τους παλαιούς κατόχους φωτοβολταϊκών συστημάτων

Τα σημεία αγροτικού ενδιαφέροντος του νέου σχεδίου νόμου που πέρασε από τη Βουλή

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα κατά πλειοψηφία, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του. Οι αντιδράσεις πολλές. Άλλωστε, το νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Ας εστιάσουμε όμως σε εκείνες τις παραμέτρους που έχουν ισχυρό αγροτικό ενδιαφέρον.

Στο μέτωπο των δασικών χαρτών, ξεκαθαρίζεται ότι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής οι εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11/6/1975. Αυτό το κομμάτι αφορά κυρίως διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως:

✱ Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις.

✱ Διανομές και αναδασμούς για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.

✱ Άδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων.

Το νομοσχέδιο θέτει τέρμα στις διαφορετικές και αντιφατικές μεταξύ τους ερμηνείες ορισμένων υπηρεσιών του Δημοσίου ως προς τον χαρακτήρα διάφορων εκτάσεων. Αποσαφηνίζει, δηλαδή, ότι δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις, γαίες τις οποίες το ίδιο το κράτος επισήμως έχει θεωρήσει μη δασικές.

Τερματίζονται έτσι οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και επιταχύνεται η εκπόνηση των δασικών χαρτών, χωρίς εμπόδια που είχαν τεθεί από ίδιο το Δημόσιο, αλλά και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες. Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες (κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.), ώστε να λάβουν υπόψιν τους αυτές τις διοικητικές πράξεις, και αναστέλλεται αναδρομικά η ισχύς τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων», επισήμανε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με το νομοσχέδιο αναμένεται να επιλυθούν και τα προβλήματα των αγροτών σε σχέση με τις ενισχύσεις των εκτάσεων του ΟΣΔΕ.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι μέσω του νομοσχεδίου ανοίγει έναν νέο κύκλο εξέτασης αντιρρήσεων για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες. «Εισάγετε ρυθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη και σε οριστικό πάγωμα μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που έγινε επιτέλους στον τόπο μας μετά από 40 ολόκληρα χρόνια ανεκπλήρωτης συνταγματικής επιταγής.

Χάρη στην πρωτοβουλία, στις ενέργειες και στις προσπάθειές μας, τον Μάιο του 2019 είχαμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 55% της επικράτειας και κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 44%. Έρχεστε λοιπόν τώρα, συνεχίζοντας την ίδια πρακτική των προηγούμενων 40 ετών και θέλοντας να χαϊδέψετε αφτιά, να προτείνετε αλλαγές που θέτουν σε αμφισβήτηση όχι μονάχα τους αναρτημένους, αλλά και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Η κόντρα ήταν σκληρή στα βουλευτικά έδρανα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για «λυσσαλέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ» και να υπεραμύνεται του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει τις «ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βαφτίσει ως δάση χωράφια που είχαν εδώ και δεκάδες χρόνια –και έχουν και τώρα– ρύζια, στάρια, βαμβάκια και άλλες αγροτικές καλλιέργειες».

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα αυτά είναι πολλών δεκαετιών και δεν σχετίζονται με την όποια κυβέρνηση, αλλά ήρθαν στην επιφάνεια με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Προφανώς, λοιπόν, απαιτείται η επίλυσή τους και όπως προκύπτει υπάρχουν διαφορετικού τύπου προσεγγίσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αύξηση αγροτικών εσόδων από φωτοβολταϊκά της περιόδου 2011-2013

Ευχάριστα είναι τα μαντάτα για τους περίπου 1.400 αγρότες από όλη την Ελλάδα που είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως και 100 κιλοβάτ την περίοδο 2011-2013, καθώς το νομοσχέδιο προβαίνει στον εξορθολογισμό των τιμών για την πώληση ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 123 του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση των τιμών των αγροτικών φωτοβολταϊκών αφορά:

«1. Λειτουργούντες φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως και 100kW που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και για ανώτατο όριο συνολικής ισχύος έως και 100 kW ανά επαγγελματία αγρότη, οι οποίοι εμπίπτουν στο πρώτο άρθρο της παρ. ΙΓ, υποπαρ. ΙΓ1 του ν. 4254/2014 (Α΄85), όπως ισχύει, αποζημιώνονται με βάση τις τιμές του πίνακα A του πρώτου άρθρου της ως άνω υποπαρ. ΙΓ1, προσαυξημένες κατά 15%, εφόσον η τιμή που προκύπτει μετά από αυτόν τον υπολογισμό είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης που εφαρμόζεται για την εκτέλεση των αντίστοιχων Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 3468/2006 (Α΄129) πριν από την θέση σε ισχύ του παρόντος.

2. Η τιμή που προκύπτει με την εφαρμογή της προσαύξησης της παρ. 1 δεν δύναται να υπερβαίνει την αντίστοιχη τιμή με την οποία αποζημιωνόταν κάθε σταθμός κατά την 1.1.2014».

Με το συγκεκριμένο άρθρο, αναθεωρείται η οριζόντια μείωση 12% στην τιμή, με την οποία αποζημιώνονταν τα παλαιότερα φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι που οφειλόταν σε απόφαση του 2014 (ν.4254/2014).

Αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη σημαίνει ότι τα επιπλέον ετήσια έσοδα για έναν κάτοχο φωτοβολταϊκού της εν λόγω περιόδου μπορούν να ξεπεράσουν τα 5.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον νόμο, οι νέες τιμές θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα μετά την έκδοση ΦΕΚ του εν λόγω νόμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ο νόμος δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως το τέλος Μαΐου, οι παραγωγοί θα μπορούν να δουν στο τέλος Ιουνίου τα ειδοποιητήρια και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΔΑΠΕΕΠ (σ.σ. πρώην ΛΑΓΗΕ) με τις νέες τιμές.