Περιφ. Αττικής: Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

Υγειονομικοί έλεγχοι και συμβουλές προς καταναλωτές εν όψει των εορτών, από την ΔΑΟΚ Πειραιά

Σε κατασχέσεις ακατάλληλων και «ελληνοποιημένων» τροφίμων, καθώς και σε επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής προμήθειας και διακίνησης προϊόντων υψηλής ζήτησης, προχωρούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά τους ελέγχους που διενεργούν στην αγορά, με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

«Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου» αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γεν. διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας Αιμιλία Ρόδη, «το Πάσχα εντείνονται οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς και διάθεσης μη ασφαλών τροφίμων».

Οι έλεγχοι, προσθέτει, διενεργούνται από μικτά κλιμάκια καθημερινά και σε 24ωρη βάση, ιδίως σε κεντρικά σημεία διάθεσης προϊόντων όπως είναι τα σφαγεία, η λαχαναγορά, η κεντρική αγορά, η ιχθυόσκαλα, τα τελωνεία, τα λιμάνια κα. Οι ελεγκτές, επισκέπτονται όλα τα σημεία παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη καταναλωτική ζήτηση τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η κα Ρόδη, κλιμάκια των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, σε διάστημα 20 ημερών έχουν πραγματοποιήσει 928 ελέγχους, σε τρόφιμα και εγκαταστάσεις τροφίμων. Διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον καλύτερο συντονισμό, το υψηλότερο δυνατόν αποτέλεσμα και την αποφυγή αλληλοκαλύψεων στους ελέγχους, προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Επίσης, συμμετέχει, με στελέχη της από το κτηνιατρικό και φυτοϋγειονομικό τμήμα, σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΣΥΚΑΠ) που αφορούν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε λαϊκές αγορές.

Για την πάταξη του φαινομένου «ελληνοποιήσεων» προϊόντων, ιδιαίτερα στα σφαγεία διενεργήθηκαν 20 επίσημοι έλεγχοι στα δύο που βρίσκονται στην Ανατολική Αττική κατά τους οποίους κρεοσκοπήθηκαν περίπου 100.000 πτηνά, 12.000 αιγοπρόβατα και 100 χοιρινά.

Στα δύο σφαγεία της Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23 κρεοσκοπήσεις, που αντιστοιχούν σε έλεγχο περίπου 25.000 αμνοεριφίων. Σημειώνεται ότι έγιναν 27 συστάσεις σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπεραγορές τροφίμων, λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία και εγκαταστάσεις τροφίμων και κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο «ελληνοποιημένα» αυγά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους 265 κιλών.

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως «κλιμάκια υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας διενήργησαν πάνω από 1.700 ελέγχους σε όλη την Αττική, εκ των οποίων 351 αφορούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, έγιναν εκατοντάδες συστάσεις ενώ ενδεικτικά επιβλήθηκαν 16 κυρώσεις σε επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών καθώς και σε καταστήματα μαζικής εστίασης.

Κατά το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 658 αγορανομικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, υπεραγορές τροφίμων, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η επιβολή προστίμων ύψους 78.100 ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ