Περιφέρεια ΑΜ-Θ – 6 Μαΐου ξεκινά ο εναέριος εμβολιασμός κατά της λύσσας

Με αφορμή τη σχετική απόφαση του Υπ.Α.Α.Τ, σύμφωνα με την οποία και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εντάσσεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά του ιού της Λύσσας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ανακοινώνει τα εξής:

Από τις 06-05-2017 ξεκινούν σε ολόκληρη την Περιφέρεια, οι ρίψεις από αέρος δολωμάτων που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας.

Όταν οι αλεπούδες καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι η διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα διενεργηθεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει:

  • Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα.
  • Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού και περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου που κατανάλωσε το δόλωμα).
  • Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση, ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ.

Ανεύρεση δολώματος από κάποιον πολίτη:

Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος, η υπηρεσία συμβουλεύει να μην αγγίζεται με γυμνά χέρια, να μην καταστρέφεται και ν’ αποφεύγεται η κάθε επαφή με αυτό.

Αν χρειαστεί να απομακρύνουμε ένα δόλωμα από μία κατοικημένη περιοχή (όπου τυχαία μεταφέρθηκε λόγω του αέρα κατά την ρίψη), πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα, να  τοποθετούμε σε σημείο όπου κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν έχει πρόσβαση και να καλούμε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Κίνδυνος για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα, μάτια).

Συμβουλές σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο –δόλωμα

Εάν από ατύχημα ή από λάθος έρθει κάποιος σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα πρέπει να προβαίνει άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο.
  • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα.
  • Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο (με το υγρό του δολώματος), θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.
  • Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.
  • Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και μην έρθετε σε επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματος του που ενδεχόμενα έχει γλείψει, όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή (Νοσήματα ► Λοιμώδη Νοσήματα ► Ζωονόσοι ► Λύσσα) επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης (http://www.minagric.gr/, στη διαδρομή (Πολίτης ► Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο► Λύσσα).