Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Πρωταγωνιστές η εξωστρέφεια, οι υποδομές και ο αγροδιατροφικός τομέας

Η νέα πραγματικότητα που διεθνώς διαμορφώνεται στον αγροδιατροφικό τομέα, έχει οδηγήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της και στον σχεδιασμό μιας στρατηγικής που στόχο έχει τη δημιουργία ενός εύρωστου και βιώσιμου τομέα, ο οποίος όμως παράλληλα θα ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση, θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα.

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

«Επενδύοντας σε συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ιδρύματα», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, «η ΠΑΜ-Θ μετασχηματίζει τον αγροδιατροφικό τομέα της με έργα που αναβαθμίζουν εκ βάθρων τους κλάδους που τον συγκροτούν, από την καλλιέργεια ως τη μεταποίηση, την εμπορία και τη διακίνηση των προϊόντων διατροφής.

Με έμφαση στην εξωστρέφεια και τις υποδομές, θωρακίζει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, υλοποιώντας δράσεις με στόχο την αναβάθμιση της θέσης του αγρότη, τη διεύρυνση της γνώσης και κατάρτισης, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Μεταξύ των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή και οι οποίες θα συντονίζονται πλέον και με τη συνδρομή της δομής της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, είναι:

1. Η δημιουργία δικτύου τεχνικής και κτηνιατρικής υποστήριξης για τη γενετική βελτίωση και ανάδειξη των παραγωγικών ιδιοτήτων των εκτρεφόμενων αιγών και προβάτων, με φορέα υλοποίησης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής.

2. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα στην ΠΑΜ-Θ, η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας προϊόντων αγροτικής προέλευσης, με φορέα υλοποίησης το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

3. Η εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της περιφέρειας.

Παράλληλα, η ΠΑΜ-Θ:

● Συμμετέχει σε Διεθνείς Εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών (ANUGA, SIAL, PROWEIN, DETROP και άλλες).

● Εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα.

● Διευθετεί χειμάρρους (Κιμμέρια, Κόσυνθος, Τυχερό).

● Δημιουργεί αναχώματα ποταμών (Λίσσος, Ερυθροπόταμος, Άρδας).

● Πραγματοποιεί αναδασμούς (αγρόκτημα Ερασμίου, Κουτσού, Σουνίου, Δοξάτου Δράμας, Αμπελακίων και Ισαακίου).

● Δημιουργεί υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας (π.χ. ομβροδεξαμενές, ομβροπλατείες και ποτίστρες στον Νομό Δράμας).

● Πραγματοποιεί έργα υπογειοποίησης αρδευτικών σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας.

Η ίδρυση και ο ρόλος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης

Προκειμένου, ωστόσο, οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας να γίνουν πιο συντονισμένα και αποτελεσματικά, αποφασίστηκε η δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, η οποία από τον προσεχή Νοέμβριο ξεκινά επίσημα τη λειτουργία και δράση της, με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών και των επιχειρήσεων, μέσα από τις συνέργειες με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τα ερευνητικά κέντρα, τους φορείς και φυσικά τους εκπροσώπους του τομέα.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη θα αποτελέσει χώρο καλλιέργειας ιδεών, προβληματισμών, ερευνών και κυρίως υλοποίησης δράσεων. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, μεταξύ των οποίων παραγωγοί και επιχειρηματίες της περιφέρειας, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, θα συμμετέχουν στη χάραξη της στρατηγικής της Σύμπραξης, στην επιλογή και υλοποίηση δράσεων και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της επιχείρησής τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ και αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Βασίλης Δελησταμάτης, «στόχος της Σύμπραξης, μεταξύ άλλων, είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, στην αξιοποίηση προγραμμάτων, στην κατοχύρωση των ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και στη βελτίωση των όρων παραγωγής για τους αγρότες της περιφέρειας».