Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: 284.000 ευρώ για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2017

Ενημερωτική ημερίδα για το έργο oLIVECLIMA

Το ποσό των 284.000 ευρώ θα διατεθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2017.

«Συνολικά το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, την εμπορία και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την ελιά» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, Φάνης Παπάς, ο οποίος χαρακτηρίζει την ελιά «ναυαρχίδα» των αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας του τόπου που δίνουν υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή.

Σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2017, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, γνωστοποιεί ότι περιλαμβάνει ένα δίκτυο παγίδων που τοποθετούνται ανά 1.000 ελαιόδεντρα και το οποίο παρακολουθούν εποχιακοί εργάτες ανά πενθήμερο.

Όταν οι συλλήψεις των δάκων ξεπερνούν κάποιες τιμές και η αναλογία θηλυκών/αρσενικών φτάσει σε συγκεκριμένες τιμές, τότε δίνεται εντολή για ψεκασμό, είτε από κλασικά συνεργεία, δηλαδή εποχιακούς εργάτες τους οποίους προσλαμβάνει η υπηρεσία, είτε από εργολάβους, δηλαδή ύστερα από διακήρυξη ανά δημοτικό διαμέρισμα προκύπτει ανάθεση με βάση την χαμηλότερη τιμή ανά προστατευόμενο ελαιόδεντρο.

«Τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός ότι πολλές καλλιέργειες είναι σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη ή με παραθεριστική κατοικία, αφετέρου βρίσκονται σε περιφραγμένες εκτάσεις, στις οποίες δυσκολεύονται να επέμβουν τα συνεργεία. Επιπλέον στις βιολογικές καλλιέργειες δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία, με αποτέλεσμα να παραμένει το έντομο και να προσβάλει και γειτονικές καλλιέργειες, μη βιολογικές», αναφέρει. Και συμπληρώνει ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας υλοποιείται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όταν έχει τελειώσει και η συγκομιδή της ελιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας για την ελαιοκαλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, το ένα τρίτο της καλλιεργούμενης έκτασης της Χαλκιδικής αποτελείται από ελιές. Τα 135.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για ελαιοποίηση (παραγωγή ελαιολάδου), με μέση ετήσια παραγωγή 7.000 τόνους και τα 225.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς, με μέση ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους.

Επίσης στη Χαλκιδική λειτουργούν περισσότερες από 80 μεταποιητικές μονάδες ελιάς, 40 ελαιοτριβεία και εννέα μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου και 20 τουλάχιστον φορτία καθημερινά με επιτραπέζιες ελιές Χαλκιδικής πηγαίνουν προς εξαγωγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ