Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ενημέρωση νέων αγροτών για ενισχύσεις από νέο ΠΑΑ

Εγκύκλιοι για αιτήσεις πληρωμής Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης  

Για τη διαδικασία ενισχύσεων από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ενημερώνει τους νέους αγρότες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ολοκληρώθηκε η εξειδίκευση των κριτηρίων υπαγωγής στο πρόγραμμα και η δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων προγραμματίζεται για μετά το καλοκαίρι.

Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν για τις παραμέτρους του προγράμματος των ενισχύσεων στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με την προδημοσίευση, είναι φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 – 40 ετών που έχουν πρώτη φορά επαγγελματική απασχόληση με τη γεωργία και έχουν επομένως εγγραφεί πρώτη φορά στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως «νεοεισερχόμενοι» επαγγελματίες αγρότες 12 μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης ή νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης διαμορφώνεται από 17.000 ευρώ ως 22.000 ευρώ.

Οι τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εξής:

  • αιγοπροβατοτροφία, μελισσοκομία και σηροτροφία
  • βοοτροφία, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, κονικλοτροφία
  • χαρακτηριστικοί κλάδοι/προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας (φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα/θάμνοι, ελιά, αμπέλι, αρωματικά φυτά, βιομηχανικά φυτά, όσπρια, ρύζι, κηπευτικά, πατάτες, σπαράγγι, φράουλα, ζωοτροφές)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω:

  • των Ψηφιακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΑΤ στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr
  • των Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΠΚΜ στην ιστοσελίδα www.pkm.gov.gr και www.agrotika.pkm.gov.gr
  • των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.