Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Μείωση του ενεργειακού κόστους πάνω από 60%

Επιλογή μας οι βιώσιμες λύσεις μέσω της τεχνολογίας

Κατά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση ΤΟΕΒ Μεξιατών - Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών». Δεξιά ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, αριστερά ο αντιπεριφερειάρχης Κων/νος Αποστολόπουλος και στη μέση ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Μεξιατών, Αθανάσιος Μόσχος.
του Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται κυριολεκτικά στην «καρδιά της Ελλάδας». Διακρίνεται για την ποικιλομορφία της γης, συνδυάζοντας εύφορες πεδιάδες, βουνά με πυκνή βλάστηση, βοσκοτόπια και μια πλούσια ακτογραμμή. Αποκτά έτσι ιδιαίτερη στρατηγική θέση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πρώτο από τους δύο κυρίαρχους αναπτυξιακούς της πυλώνες, μαζί με τον τουρισμό.

Βασικό μέλημα και προτεραιότητά μας είναι η στήριξη του αγρότη και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων και αναγκών του αγροτικού κόσμου με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και αξιοποιώντας κάθε δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δίνουμε έμφαση στη διασύνδεση του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων και του προγράμματος προβολής τους, συμμετέχοντας σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και ενισχύοντας τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό. Η παραγωγική ανασυγκρότηση γίνεται σταδιακά πράξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, αναδεικνύουμε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά μας, δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, στις καταστροφές της υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού, αλλά και σε κάθε άλλη φυσική καταστροφή που συνέβη τα τελευταία χρόνια κατά μήκος και πλάτος της περιφέρειάς μας.

Το σύνολο των δράσεων, των έργων και των ενημερωτικών ημερίδων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις των καταστροφών δεν είναι πάντα δυνατόν να αποφευχθούν πλήρως, αλλά η αντιμετώπισή τους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την εφαρμογή διάφορων στρατηγικών και δράσεων. Η πρόληψη των καταστροφών και ο μετριασμός των επιπτώσεών τους είναι στους άμεσους στόχους μας μέσα από την εγκατάσταση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς.

Προγράμματα νέων τεχνολογιών έχουν ήδη εφαρμοστεί, με την εγκατάσταση συστημάτων Γεωργίας Ακριβείας, αλλά και κατά την πρόληψη και καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες αρδευτικών έργων, καθώς και μια σειρά αναδασμών. Ο αναδασμός θα αντιμετωπίσει ένα από τα βασικά προβλήματα ανάταξης του γεωργικού τομέα, θα λυθεί το πρόβλημα της εγγείου ιδιοκτησίας και, μέσω της νέας διάταξης, θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, είμαστε οι πρώτοι που αναδείξαμε τον ρόλο των ΤΟΕΒ στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε πρωτοπόροι με το πιλοτικό έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση ΤΟΕΒ Μεξιατών – Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών», ως πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα μετά από προσπάθεια έξι ετών. Ένα έργο που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος πάνω από 60%, έρχεται την κατάλληλη στιγμή, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες και τη διορατικότητά μας.

Έγινε αναφορά σε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του αγροτικού χώρου που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όμως δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας θα πρέπει να είναι αέναος και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι να υπηρετήσω το υπόλοιπο της θητείας μου, σε συνεργασία πάντα με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, ο οποίος έχει αποδείξει ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αγρότη, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα.

Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κομποτάδες στις 27/04/1968.

Είναι αγρότης και πατέρας ενός αγοριού. Διανύει τη δεύτερη θητεία του ως περιφερειακός σύμβουλος και ως αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Είναι ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ (8.848 m) με την εθνική ομάδα ορειβασίας το 2004 από τη βόρεια πλευρά. Κατέχει θέση αντιπροέδρου στον «Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακής Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», με διακριτικό τίτλο «Φορέας ΠΕΛ Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ».

 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία από τις δεκατρείς αυτοδιοικητικές περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για μια νέα αυτοδιοικητική αρχή, η οποία περιλαμβάνει πέντε περιφερειακές ενότητες, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 15.549 τετρ. χλμ. και διαθέτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολύμορφα γεωμορφολογικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ένα σύνολο με σημαντικά πλεονεκτήματα (πλούσια και αξιόλογη παραγωγική βάση, αγροτική παραγωγή και βιομηχανία, ορεινούς όγκους, λατομικές περιοχές, μεγάλα δάση, πεδιάδες, εσωτερικά και παραθαλάσσια νερά, ακτές ακόμα και νησί, σημαντικό φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και δυνατότητες υπηρεσιών ειδικά στον τουρισμό και στο εμπόριο).

Δυνατά σημεία της ταυτότητάς της στον διεθνή και ευρωπαϊκό περιφερειακό χώρο αποτελούν:

• Η πλούσια παραγωγική γεωργική γη, με σημαντικότερη την πεδιάδα της Κωπαΐδας.

• Οι σημαντικοί υδάτινοι υπόγειοι και επιφανειακοί
της πόροι.

• Η παραγωγική της εξειδίκευση στον δευτερογενή τομέα και η πρωτιά της στη μεταλλουργική βιομηχανία, ιδίως η συνδεδεμένη με τον βωξίτη και την παραγωγή αλουμινίου.

• Οι πολιτιστικοί πόροι της, με προεξάρχοντες τον Διεθνή Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και τον συμβολικό χώρο των Θερμοπυλών, καθώς και η κοινή ιστορική παρουσία των επιμέρους τόπων της.

• Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα και τοπία, οι ιδιότυποι θαλάσσιοι και νησιωτικοί χώροι, που αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και αναψυχής.

• Διασχίζεται από εθνικά δίκτυα μεταφορών (ΠΑΘΕ, Σιδηρόδρομος), ενώ διαθέτει και σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.