Περιφερειακές Εκλογές 2023 – ΝΔ: «Ο κρίσιμος ρόλος των περιφερειών στη χάραξη πορείας για την αγροδιατροφή»

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ο αγροτικός κόσµος, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας, θα εκλέξει τους νέους δηµάρχους και περιφερειάρχες του τόπου του. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στις τέσσερις µεγαλύτερες πολιτικές δυνάµεις, ζητώντας να εξηγήσουν γιατί οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου πρέπει να προτιµήσουν τους περιφερειάρχες που υποστηρίζει η κάθε µία από αυτές. Από την πλευρά της ΝΔ, απευθυνθήκαµε στον Ανδρέα Καρασαρίνη, γραµµατέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ:

 

του Ανδρέα Καρασαρίνη, γραμματέα Αγροτικών Φορέων της ΝΔ

Ο περιφερειάρχης του 2023 καλείται να αλλάξει κατά πολύ το μοντέλο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, μετατρέποντάς τον σε μία κομβική οικονομική κατεύθυνση της περιφέρειας για το μέλλον.

Ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τις δύο «ατμομηχανές» της οικονομίας.

Σε πολλές περιφέρειες, ο πρωτογενής τομέας είναι ο κύριος κλάδος οικονομίας, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας πώς θα πρέπει πλέον να εφαρμόζονται συγκεκριμένες πολιτικές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση.

Την προηγούμενη τετραετία, παρατηρήσαμε ότι, ως επί το πλείστον, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας υπήρξε μια στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και πολλά προβλήματα που είχαν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς είτε απεμπλάκησαν μετά από πολλά χρόνια αναμονής, είτε βρέθηκε άμεση λύση σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ο σύγχρονος περιφερειάρχης καλείται να κινηθεί σε πέντε κατευθύνσεις, οδηγώντας σε ένα νέο μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα, αν σκεφτούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο:

1. Θα πρέπει να σχεδιάσει πολιτικές για την επόμενη πενταετία, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχει η περιφέρεια, με στόχο να μπορέσει να προκαλέσει περισσότερες επενδύσεις και δη να δώσει μία επιπλέον δυναμική ως προς τις εξαγωγές. Σε αυτό, κομβικό ρόλο έχουν και οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι μετά την ίδρυση της ΕΘΕΑΣ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία, έχουν δει να υπάρχει μία κατεύθυνση της κυβέρνησης προς τα συλλογικά σχήματα εμπράκτως, με την κατάλληλη στήριξη.

2. Η σωστή συνεργασία κυβέρνησης-περιφέρειας θα φέρει σίγουρα πολλά έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να μπορούν να επενδύσουν στις περιοχές του. Τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για την αγροτική οδοποιία την περίοδο 2019-2023 αποτυπώνουν τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η ανάπτυξη της υπαίθρου, γεγονός που φαίνεται σε όλη την Ελλάδα.

3. Η σωστή πρόληψη σε αντιπλημμυρικά έργα, όπως και η γενικότερη προστασία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Η περιφερειακή αρχή οφείλει να είναι ένα βήμα μπροστά, προτείνοντας στην κυβέρνηση όλες εκείνες τις λύσεις που πρέπει να δοθούν, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση έδωσε, μόνο μέσω του ΕΛΓΑ, πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

Θα πρέπει, μετά και τις καταστροφικές φωτιές στον Έβρο, αλλά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, να αντιληφθούμε συνολικά ως κράτος ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πλέον πρωτεύοντα ρόλο σε κάθε περιφέρεια θα πρέπει να έχει η προστασία των περιοχών της. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και σίγουρα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα η κυβέρνηση για την προστασία και των ανθρώπων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό όφελος. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, με μοναδικό γνώμονα το καλό του πολίτη.

4. Το ψηφιακό κράτος έχει κάνει πλέον άνοιγμα προς τον κόσμο, ο οποίος σε καθημερινή βάση χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες άμεσα και διαδικτυακά. Η άμεση συνεργασία της περιφέρειας με την κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει ενημέρωση στον κόσμο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και να αντλήσει τα σωστά δεδομένα που θέλει η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να λάβει κομβικές αποφάσεις σε ζητήματα που απασχολούν τις περιφέρειες.

Όσο πιο σωστές είναι οι πληροφορίες προς την κεντρική διοίκηση, τόσο πιο γρήγορα λύνονται τα προβλήματα. Παράλληλα, με τις αντίστοιχες εφαρμογές, «καταργούνται» οι ουρές στην περιφέρεια και υπάρχει σίγουρα καλύτερη αντιμετώπιση αρκετών ζητημάτων προς το αγροτικό κοινό.

5. Πλέον, η αγροδιατροφή θα πρέπει να είναι κινητήριος μοχλός των περιφερειών. Έχουμε μία άμεση μετάβαση από τα απλά προϊόντα, που για χρόνια καλλιεργούσαν οι παππούδες μας, σε ένα επιστημονικό πλαίσιο του «γιατί να καταναλωθεί ένα προϊόν», αλλά και τις ευεργετικές ουσίες που μπορεί να περιέχει. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα παγκόσμιο brand, που οφείλουμε να το διατηρήσουμε, αλλά και να το επεκτείνουμε.

Η κυβέρνηση έχει δείξει από την προηγούμενη τετραετία ότι, μέσω των πολιτικών του υπουργείου, αλλά και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μπορεί να αναδείξει τα οφέλη της αγροδιατροφής προς τον άνθρωπο. Η αγροδιατροφή μπορεί να έχει σπουδαίο ρόλο τα επόμενα δέκα χρόνια στις περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.

Συνοψίζοντας, σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο αγροτικός κόσμος οφείλει να ψηφίσει τους περιφερειάρχες που με τη συνεργασία της κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια μπόρεσαν και έδωσαν λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και να φροντίσει να στηρίξει ανθρώπους που συμμετέχουν για πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι λόγω των διοικητικών τους ικανοτήτων μπορούν να δώσουν μια διαφορετική πνοή στον αγροτικό κλάδο μελλοντικά.

Οι 13 επιλογές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις 13 περιφέρειες, έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να προστατεύσουν τον πρωτογενή τομέα και που, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, θα μπορέσουν να αναδείξουν όλες τις πτυχές του αγροτικού κλάδου. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.