Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, στην «ΥΧ»: «Με τα έργα μας, μειώσαμε το αγροκτηνοτροφικό κόστος παραγωγής»

✱ «Μονόδρομος η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο» ✱ «Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει» ✱ «Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να ωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος»

«Σήμερα, η κατάσταση με το κόστος ενέργειας είναι δύσκολη, αλλά αυτός είναι ένας μη συστημικός κίνδυνος, που αφορά όλο τον πλανήτη και είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσει η χώρα. Βέβαια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει έργα που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σχολιάζοντας το θέμα που οδήγησε στους δρόμους τους αγρότες της χώρας. Με συνέντευξή του στην «ΥΧ», αναφέρεται στα έργα που συνέβαλαν στη μείωση του κόστους, μιλάει για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των έργων στον Αχελώο, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και τονίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου θα πρέπει να ωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος που παράγουν.

Επισκεφθήκατε πρόσφατα το μπλόκο της Νίκαιας, όπου διαπιστώσατε ότι το κόστος παραγωγής είναι αυτό που καίει τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς. Ποιες είναι οι σχετικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς την κατεύθυνση αυτή;

Σήμερα, η κατάσταση με το κόστος ενέργειας είναι δύσκολη. Αυτός, όμως, είναι ένας μη συστημικός κίνδυνος που αφορά όλον τον πλανήτη και είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσει η χώρα. Βέβαια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει έργα που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Για παράδειγμα, ολοκληρώσαμε το έργο της επανασύστασης της λίμνης Κάρλας.

Τα χωράφια που αρδεύονται από αυτήν αρδεύονται δωρεάν, δηλαδή έχουν κόστος ενέργειας μηδέν. Ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους στον τομέα της αγροτικής παραγωγής είναι το θέμα της άρδευσης και, μάλιστα, από γεωτρήσεις.

Παράλληλα, τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει και βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογειοποίηση αγωγών σε συνολικό μήκος δικτύου περίπου 400 χλμ. και για την αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων με inverter συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ορθής διαχείρισης του νερού.

Επιπλέον, οι λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα που κατασκευάσαμε δημιουργούν συνθήκες καλύτερης παραγωγής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από το υπουργείο Εσωτερικών πρόγραμμα ύψους 320 εκατ. ευρώ μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση έργων αγροτικής οδοποιίας από τους δήμους.

Ακόμη, οι υπηρεσίες μας κάνουν τακτικούς ελέγχους στους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων, προκειμένου να μην υπάρχουν μη εγκεκριμένα λιπάσματα και φάρμακα στην αγορά.

Έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ο Αχελώος. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες;

Το έργο του Αχελώου δεν είναι μόνο αγροτικό, όπως το παρουσιάζουν, είναι το κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο. Πρώτον, αφορά τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μάλιστα, το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που είναι κατά 85% έτοιμο, δεν αλλάζει τον ρου του Αχελώου και δεν υπάρχει μεταφορά νερού εκεί. Αδίκως έχουμε αντίθετες απόψεις.

Αν αυτά τα έργα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και δεν είχαμε τις αρνητικές παρεμβάσεις όπως την αλλαγή ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας από την προηγούμενη κυβέρνηση και την αλλαγή χωροταξικού, τα τρία αυτά υδροηλεκτρικά εργοστάσια θα παρήγαγαν υψηλό ποσοστό ενέργειας ίσο με το 60% της σημερινής παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο που συμβάλλει στην ορθή διαχείριση του νερού, καθώς στο μέλλον το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο η ενέργεια, αλλά και το νερό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έργο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή, θα είχε δημιουργηθεί ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης νερού και τουριστικής ανάπτυξης.

Το βαμβάκι συνεχίζει να αποτελεί βασική καλλιέργεια του θεσσαλικού κάμπου. Παρά το αυξημένο κόστος, οι Θεσσαλοί αγρότες θα το καλλιεργήσουν και τη φετινή χρονιά. Το παράπονό τους είναι ότι η ποιότητα και η προστιθέμενη αξία δεν αμείβεται από τους εκκοκκιστές. Πώς το σχολιάζετε;

Το βαμβάκι έχει εξαιρετική τιμή φέτος και θεωρούμε ότι μπορεί να αυξηθεί και άλλο. Συνεπώς, υπάρχει αύξηση των εσόδων, με δεδομένο ότι η παραγωγή θα είναι καλή. Το βαμβάκι είναι έσοδο και για τη χώρα, καθώς είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν. Σε μια περίοδο που παγκοσμίως η καλλιέργεια του βαμβακιού μειώνεται, η επένδυση στο βαμβάκι φέρνει ωφέλεια στον αγρότη.

Η προστιθέμενη αξία του βαμβακιού πρέπει να μετακυλιστεί και στον αγρότη, διαφορετικά οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με το βαμβάκι δεν θα βρίσκουν αγρότες να καλλιεργήσουν. Αυτό χρειάζεται να γίνει άμεσα.

Η Θεσσαλία έχει βρεθεί πολλές φορές στη δίνη της κλιματικής κρίσης, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί για την αποζημίωση των διαδοχικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Αν και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, υπάρχει κάποιο σχέδιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρχουν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχουν γίνει βήματα, ώστε να προχωρούν οι αποζημιώσεις γρηγορότερα από το παρελθόν, όπως είδαμε σε ακραίες καταστάσεις του «Ιανού», του παγετού και σε άλλες περιπτώσεις.

Χρειάζεται, όμως, το προσωπικό του ΕΛΓΑ να κινείται ταχύτατα και να αντιλαμβάνεται την αγωνία των αγροτών με γρήγορες και δίκαιες αποτιμήσεις, ώστε να πληρώνονται γρήγορα οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιά. Χρειάζεται αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς υπάρχουν νέες ασθένειες και νέα δεδομένα. Βέβαια, αυτή η κυβέρνηση έδωσε περισσότερα χρήματα προς τον ΕΛΓΑ και κάλυψε τις ζημιές από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενισχύοντάς τον γενναία.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική μας πολιτική, η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια με ολοκληρωμένη στρατηγική για το περιβάλλον και με διακριτό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πρόκειται για μια περιφέρεια με τα περισσότερα μέτρα και δράσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς ανεξέλεγκτες χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ, με δημόσιες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη, με βραβευμένα από την ΕΕ καινοτόμα green deal έργα και με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την εμβληματική ανασύσταση της λίμνης Κάρλα.

Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, αλλά και στο στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη green και smart. Η ζώσα πραγματικότητα αποδεικνύει ότι στο εξής οι περιβαλλοντικές κρίσεις είναι όλο και πιο συχνές, έντονες και απρόβλεπτες.

Για αυτό και εμείς επενδύουμε στην πρόληψη, σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και ακολουθούμε το δόγμα «build back better», δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους.