Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Περίπου 1 εκ. ευρώ τα πρόστιμα εντός του 2023 μετά από ελέγχους ασφάλειας και υγείας σε κατασκευές και βιομηχανία

28.04.2023
1' διάβασμα
peripou-1-ek-evro-ta-prostima-entos-tou-2023-meta-apo-elegchous-asfaleias-kai-ygeias-se-kataskeves-kai-viomichania-291352

H Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Φέτος, η μέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση της ιδέας ότι το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία.

Η Επιθεώρηση Εργασίας το τελευταίο 8μηνο έχει εντείνει τους ελέγχους σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία. Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων στον τομέα της ασφάλειας και υγείας, το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα, τα αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας είναι 15. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 είχαν καταγραφεί 17 αμιγώς εργατικά δυστυχήματα – και συνολικά 46 στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, προτεραιότητα για την Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί η ενδυνάμωση της νοοτροπίας πρόληψης των ατυχημάτων, πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε εργασίας, σε όλους τους χώρους απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: