Περισσότερα τα σπορεία καπνού για τη νέα χρονιά στη Λοκρίδα Φθιώτιδας

Παλαιοί παραγωγοί μπαίνουν ξανά στην καλλιέργεια

Περισσότερα τα σπορεία καπνού για τη νέα χρονιά στη Λοκρίδα Φθιώτιδας

Για πολλές δεκαετίες, η επαρχία Λοκρίδας Φθιώτιδας φημιζόταν για την καλλιέργεια ποιοτικού καπνού. Το φυτό σταμάτησε να καλλιεργείται το 2005 με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και με την εφαρμογή της αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης από την παραγωγή.

Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, κάποιοι παραγωγοί, οι οποίοι διέθεταν πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό, ξεκίνησαν την καλλιέργεια του καπνού, χωρίς καμία ενίσχυση στην παραγωγή. Από τα 1.000 στρέμματα το 2013, έφθασαν τα 2.000 το 2016 και για φέτος προγραμματίζουν να καλλιεργήσουν περίπου 2.350 στρέμματα.

To όλο εγχείρημα λαμβάνει χώρα στα χωριά Αγία Μαρίνα, Κάτω Τιθορέα και Βελίτσα. Μέσω της «ΥΧ», η παραγωγός Κοντογιάννη Παναγιώτα από την Αγία Μαρίνα αναφέρθηκε στην καλλιέργεια και στην προοπτική του προϊόντος: «Λόγω των αλλαγών στην ΚΑΠ, για οκτώ χρόνια είχαμε απομακρυνθεί από την καλλιέργεια. Προσπαθήσαμε να μπούμε σε νέες καλλιέργειες, δυστυχώς, όμως, για πολλούς λόγους τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Βλέποντας τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό να παραμένει αδρανής και ένα μεγάλο κεφάλαιο να απαξιώνεται, ήρθαμε σε επαφή με βιομηχανίες καπνού και ξεκινήσαμε τη συνεργασία, καλλιεργώντας ξανά την ποικιλία Βιρτζίνια. Η εκμετάλλευση έχει οικογενειακό χαρακτήρα και φέτος άλλες τέσσερις οικογένειες θα ξανακαλλιεργήσουν τον καπνό. Στις αρχές Μαρτίου, ξεκινάμε την προεργασία για τη σπορά του καπνού στο σπορείο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά».

Αναφερόμενη στο οικονομικό μέρος της παραγωγής του προϊόντος, που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο, η κα Κοντογιάννη δήλωσε τα εξής: «Οι τιμές του καπνού δεν προστατεύονται από την αγροτική πολιτική όπως παλιά. Έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε όσα στρέμματα θέλουμε και αμειβόμαστε ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1,80 ευρώ το κιλό έως 2,45 ευρώ. Το κόστος παραγωγής πλησιάζει το 1 ευρώ το κιλό. Οι αποδόσεις του φυτού μπορούν να φτάσουν τα 400 κιλά το στρέμμα. Γενικότερα, ο καπνός μπορεί να προσφέρει ένα εισόδημα στους παραγωγούς, αρκεί όμως να οργανωθούμε καλύτερα για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να έχουμε έτσι καλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες στην αγορά».