Περισσότεροι από 3.000 αγρότες στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει αγωγές κατά του ζιζανιοκτόνου Paraquat

Το ζιζανιοκτόνο Paraquat εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ, με εκτεταμένη χρήση κυρίως σε χωράφια σόγιας, βαμβακιού και σταφυλιών, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ταυτόχρονα, είναι το πιο θανατηφόρο φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται στη γεωργία της χώρας, όντας ικανό να σκοτώσει έναν άνθρωπο με μία μόνο γουλιά, όπως προειδοποιεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Ήδη από το 1983, ο δημοσιογράφος Andrew Revkin προειδοποιούσε ότι «το ισχυρό ζιζανιοκτόνο σκοτώνει ανθρώπους», καθώς η χρήση του είχε συνδεθεί εκτεταμένα τόσο με περιστατικά αυτοκτονίας όσο και θανάτους από ακούσια δηλητηρίαση. Επιπλέον, μια ευρεία γκάμα αποδεικτικών στοιχείων συνδέει την τοξική ουσία με τη νόσο του Πάρκινσον.

Παρατηρώντας αυτούς τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, περισσότερες από 50 χώρες έχουν πλέον απαγορεύσει το Paraquat, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας. Παρά τις μακροχρόνιες εκκλήσεις για την απαγόρευσή του από την EPA, το προϊόν παραμένει νόμιμο στις εκμεταλλεύσεις των ΗΠΑ εφόσον αυτοί που το χρησιμοποιούν λαμβάνουν πιστοποιημένη εκπαίδευση, ενώ συχνά εφαρμόζεται από αγρεργάτες που δεν έχουν κανέναν λόγο στη μη χρήση του.

Όπως αναφέρει ο Grey Moran του αμερικανικού ιστοτόπου Civil Eats, από τα μέσα Μαρτίου, περισσότεροι από 3.000 αγρότες με νόσο του Πάρκινσον έχουν καταθέσει ομοσπονδιακές αγωγές κατά της πρώην επικεφαλής διανομέα του ζιζανιοκτόνου, Chevron, και της κύριας παρασκευάστριάς του, η οποία το διακινεί σήμερα με την επωνυμία Gramoxone στις ΗΠΑ.

Οι αγωγές, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, τροφοδότησαν δημοσιεύματα από την Guardian και το New Lede, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ότι οι εταιρείες γνώριζαν -από τη δεκαετία του 1960- για τους πιθανούς κινδύνους του Paraquat και ανησυχούσαν για την προοπτική πιθανών αγωγών.

Η πρώτη ομοσπονδιακή αγωγή, η οποία θα σύρει τον χορό των επόμενων, έχει οριστεί για τον Οκτώβριο του 2023 και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες. Υπάρχουν επίσης περισσότερες από 100 υποθέσεις σε πολιτειακά δικαστήρια της Καλιφόρνια, οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν τον Ιούνιο, καθώς και πολλές μεμονωμένες υποθέσεις που έχουν κατατεθεί σε πολιτειακά δικαστήρια σε όλη τη χώρα.