Ξερό φασόλι: Η περσινή χρονιά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια

Το θετικό πρόσημο στον ισολογισμό παραγωγής-τιμής σε Πρέσπες και Θεσσαλία επηρεάζει θετικά τις φετινές αποφάσεις των καλλιεργητών στις απριλιάτικες σπορές, ενώ αντίθετα, οι χαμηλές αποδόσεις στην Καβάλα σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν οι ελληνοποιήσεις στην τιμή του φασολιού οδηγούν σε υποχώρηση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Agroland ΑΕ, Δήμο Κατσή, στη Θεσσαλία οι σπορές ξεκινούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, καιρού επιτρέποντος. Η εμπορία εξελίσσεται με καλή ζήτηση, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα στρέμματα που καλλιέργησαν και πέρσι. Η τιμή διαμορφώνεται στο 1-1,2 ευρώ το κιλό για τη Northern και την ελληνική Πυργετός, οι οποίες ως επί το πλείστον καλλιεργούνται στη Θεσσαλία.

Στις Πρέσπες, λόγω του υψηλού υψομέτρου (πάνω από 880 μέτρα), οι σπορές πραγματοποιούνται μετά τις 20 Απριλίου. Στην περιοχή καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα, με μικρές διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», Κώστα Ναλπαντίδη, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο από την πλευρά των παραγωγών, οι οποίοι δικαίως αναθάρρησαν από τις περσινές παραγωγές της τάξης των 350 κιλών στον γίγαντα-ελέφαντα και 300 κιλών στο μεγαλόσπερμο Πρεσπών, το πλακέ.

Οι τιμές διαμορφώθηκαν στη διάρκεια της σεζόν σε 3 ευρώ/κιλό και σε 2,5 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, με τα αποθέματα αυτήν τη στιγμή να είναι πολύ μικρά και ουσιαστικά ήδη «κλεισμένα». Ο κ. Ναλπαντίδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο μόνος ενδοιασμός των φασολοπαραγωγών στις Πρέσπες είναι οι εργάτες γης. Όπως μαςται αποκλειστικά εργάτες εδώ, τα κρούσματα είναι πολλά. Εάν ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια, με την έναρξη θα χρειαστεί για 100 στρέμματα περίπου 30.000 ευρώ μόνο για τα πρώτα έξοδα. Υπάρχει προβληματισμός ότι μπορεί να επενδύσει αυτά τα χρήματα και να μην έχει εξασφαλισμένα εργατικά χέρια».

Μειώνονται οι εκτάσεις στην Καβάλα

Στην Καβάλα, οι φασολοκαλλιεργητές βρίσκονται αυτές τις μέρες στη διαδικασία του οργώματος και του ψιλοχωματισμού των χωραφιών. Στην περιοχή συρρικνώνεται η καλλιέργεια, ιδίως του φασολιού Βέργα της Χρυσούπολης, γνωστό και ως Τσαλί.

Σύμφωνα με την Αριστέα Νικάκη, γεωπόνο της ΕΑΣ Καβάλας, «έχει συρρικνωθεί δραματικά η καλλιέργεια, γιατί δεν βρήκε την ταυτότητά της στην αγορά. Πριν από 5-6 χρόνια είχαμε 5.000 στρέμματα Τσαλί και τώρα δεν θα έχουμε ούτε 200 στρέμματα.  Αντικαθίστανται κυρίως από ακτινίδια, ενώ φέτος διευρύνεται το ενδιαφέρον για καλαμπόκι που φαίνεται να έχει καλή εμπορική προοπτική για του χρόνου».

Σχολιάζοντας την υποχώρηση της καλλιέργειας στην περιοχή, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, την απέδωσε σε σημαντικό βαθμό στις ελληνοποιήσεις που «χτυπούν» την εγχώρια παραγωγή. Εισαγωγές χρειάζονται, αφού η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και πληρώνει».

Αναφορικά με το Τσαλί, τόνισε ότι, σε αντίθεση με τις Πρέσπες, που πιστοποιήθηκε το φασόλι ως ΠΟΠ, «εμείς δεν καταφέραμε να το κάνουμε λόγω της διασποράς που υπάρχει.  Προσπαθήσαμε ως ΕΑΣ, αλλά δεν κατέστη εφικτό γιατί συγκεντρώναμε πολύ μικρό ποσοστό της παραγωγής».

Ο συνεταιρισμός φέτος εγγυάται την περσινή τιμή ως βάση, δηλαδή τα 1,4-1,5 ευρώ/κιλό ανάλογα με το εάν η πληρωμή γινόταν άμεσα ή αργότερα.