Πέθανε ο κορυφαίος γλύπτης Τάκις

Μεγάλη απώλεια στον χώρο των εικαστικών Τεχνών και όχι μόνο ο θάνατος του κορυφαίου καλλιτέχνη, του «ακάματου δουλευτή» Τάκι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Βασιλάκης, γλύπτης και εφευρέτης μαζί, είχε κερδίσει αμείωτη αναγνώριση και διεθνή φήμη με την ποίηση και την ομορφιά της τέχνης του. Ήταν πρωτοπόρος τόσο λόγω των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο των λόγω που μετέδωσε. 

O Τάκις γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στη φτώχεια, εφηβικά χρόνια στη δικτατορία του Μεταξά και τη Γερμανική κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την καταδίκη του σε εξάμηνη φυλάκιση.

Υπήρξε αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, και με έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική – είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.

Το θλιβερό γεγονός ανακοίνωσε «με βαθιά θλίψη το Ίδρυμα Τάκις. Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτης και θρύλος. Θα μείνει για πάντα αλησμόνητος. Ένα παραγωγικό και δημιουργικό μυαλό, του οποίου η εφευρετικότητα, το πάθος και η φαντασία ήταν αστείρευτα, ο Τάκις διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδιόρισε τα όρια στην τέχνη.

»Χάρη στην πολυδιάστατη δημιουργική ιδιοφυΐα του, τη γενναιοδωρία του και την εξαιρετική του διαίσθηση, ο Τάκις ήταν μπροστά από την εποχή του, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή του επιτυχία. Σήμερα, χάσαμε όλοι ένα εξαιρετικό πνεύμα. Το Ίδρυμα Τάκις εκφράζει στα μέλη της οικογένειά του, στους συγγενείς και τους φίλους του τα βαθύτατα συλλυπητήριά του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το οραματιστικό του μονοπάτι, όπου -παραθέτοντας τα λόγια του Τάκι- “όλα είναι μυαλό και κίνηση”».

Η αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη έχει εκδοθεί με τον τίτλο «Estafilades» (εκδ. Julliard, 1961) και με τον τίτλο «Takis» (εκδ. Φερενίκη, 2005). Μπορειτε να διαβάσετε το πλήρες βιογραφικό του από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Τάκις

 

Πηγή: efsyn.gr