Πετροκέρασα Λαγκαδά: Ένα παραδοσιακό χωριό που προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό των κατοίκων του

Ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων που αποτυπώνουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα έθιμα των κατοίκων της παραδοσιακής κοινότητας των Πετροκέρασων στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι της περιοχής, με την αρωγή της κοινότητας και του Δήμου Λαγκαδά.

Από τα ξεχωριστά επισκέψιμα μέρη, και ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα, αποτελεί η «Γαλιάγρια», ένα παραδοσιακό εργαστήριο εξαγωγής και παρασκευής μελισσοκεριού, το οποίο έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αθανάσιος Καλαφάτης, ίσως είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα που είναι φτιαγμένο από ξύλο με μεταλλικό κοχλία. «Για πολλά χρόνια το εργαστήριο αυτό το χρησιμοποιούσαν οι μελισσοκόμοι της περιοχής. Έβγαζαν το κερί από τις κερήθρες και έφτιαχναν γνήσιο μελισσοκέρι», λέει ο κ. Καλαφάτης.

Στο παραδοσιακό χωριό με τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το εργαστήριο παρασκευής (αποστακτήριο) παραδοσιακού τσίπουρου από τοπικές και άλλες ποικιλίες σταφυλιών. Είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια και παράγει τόσο διπλοβρασμένο τσίπουρο όσο και τοπικό μπρούσκο κρασί. Το αποστακτήριο λειτουργεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάθε έτους, που είναι η εποχή που οι παραγωγοί βράζουν τα τσίπουρα. Ανοικτός για επισκέψεις είναι και ο Αλευρόμυλος που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και είναι χτισμένος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.