«Παράθυρο για την κρητική μελισσοκομία το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης»

peukathimaromelo-kriti

Στον κατάλογο με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «πευκοθυμαρόμελο Κρήτης», μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Οκτώβριο. Το προϊόν της φυσικής ανάμιξης θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το παρασιτικό έντομο Marchalina hellenica L. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο προϊόν της Κρήτης, που φέρει τα χαρακτηριστικά της κρητικής χλωρίδας, συνδυάζοντας την ήπια γεύση του πεύκου με το έντονο άρωμα του θυμαριού.

Το προϊόν θα φέρει ειδικό σήμα τις μέλισσες των Μαλλίων, περιβαλλόμενες από αστέρια και φυσικά θα αναφέρει την ένδειξη «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης ΠΟΠ». Ταυτόχρονα, επάνω στο προϊόν θα υπάρχει και κωδικός αριθμός που θα χαρακτηρίζει τον κάθε μελισσοκόμο παραγωγό. Ως γεωγραφική οριοθέτηση, ορίζεται ολόκληρο το νησί της Κρήτης.

Διημερίδα με έτοιμο το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης, έχοντας ολοκληρώσει όλο το προπαρασκευαστικό στάδιο της πρωτοβουλίας για το ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο, διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης: Η επόμενη μέρα της Κρητικής Μελισσοκομίας», στις 5-6 Μαΐου στο Ρέθυμνο. Σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ρεθύμνης «ο Μελισσέας», καθώς και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Συνεταιρισμός Ρεθύμνης κάλεσε όλους τους μελισσοκόμους της Κρήτης που επιθυμούν να παραστούν και να ενημερωθούν για τη διαδικασία καθώς και για τις μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να βγει το προϊόν στα ράφια των αγορών.

«Οι πιστοποιήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Έχει, όμως, ολοκληρωθεί –και αυτό θα παρουσιάσουμε στη διημερίδα– το Σύστημα Ιχνηλασιμότητας και Ελέγχου, το οποίο έχει εκπονήσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης. Μετά από αυτό, θα προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση των παραγωγών συν τω χρόνω, καθώς το πευκοθυμαρόμελο παράγεται το καλοκαίρι, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Νικόλαος Μπιρλιράκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, μιλώντας στην «ΥΧ».

«Ο παραγωγός που θα θέλει να διαθέσει το προϊόν του ως ΠΟΠ, έχει πλέον τις προδιαγραφές σε όλα τα επίπεδα για να το κάνει. Υπάρχει το ΠΟΠ, υπάρχει το Σύστημα Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνης, που μπορεί να καλύψει όλη την Κρήτη. Μέχρι στιγμής δεν το διαθέτει κάποιος άλλος, αλλά είναι πιθανό να μας ακολουθήσει, και βέβαια, μέσω του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, όπου μπορεί κάποιος παραγωγός πευκοθυμαρόμελου Κρήτης να πιστοποιηθεί μέσα από μία τυπική διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης.  «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διασφάλιση και δευτερευόντως η οικονομική αποκατάσταση του προϊόντος. Έχουμε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι διασφαλισμένο, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε», τόνισε.

Με βασικό ζητούμενο το πευκοθυμαρόμελο να βρει την πραγματική αξία που έχει, και ανταποκρινόμενοι στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση των αγορών για πιστοποιημένα προϊόντα, «δεν μπορεί να μένουμε ακόμα στο χύμα, στον τενεκέ και το ανώνυμο. Θα το βρούμε μπροστά μας αυτό το λάθος και θα είναι και άμεσα. Μέσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προετοιμασίας καθώς και του Συστήματος Ελέγχου και Ιχνηλασιμότητας, είμαστε έτοιμοι για την ερχόμενη παραγωγική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιρλιράκης, ενώ στα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού για τα επόμενη χρόνια είναι και η δημιουργία συστήματος διανομής.