Πιάνουν τιμή, αλλά όχι κιλά φέτος τα λιγοστά πρώιμα κεράσια

Για μείωση έως 80% της παραγωγής κάνουν λόγο σε Πέλλα και Αγιά

Πιάνουν τιμή, αλλά όχι κιλά φέτος τα λιγοστά πρώιμα κεράσια
Άνθισαν, αλλά δεν κάρπισαν τα δέντρα

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η φετινή εμπορική σεζόν για το κεράσι, καθώς ο άστατος καιρός των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι «χτύπησε» τα δέντρα πάνω στην καρποφορία τους, προκαλώντας μείωση παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 80% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» καλλιεργητές, οι αυξημένες τιμές, οι οποίες για τα πρώιμα κεράσια μεγάλου μεγέθους φτάνουν αυτήν τη στιγμή έως και τα 2,20 ευρώ το κιλό, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να «ρεφάρουν» τη ζημιά από το χαμηλό τονάζ.

«Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Εκτιμώ ότι, φέτος, θα έχουμε απώλειες από 70% έως και 80% στην παραγωγή», λέει στην «ΥΧ» ο Φώντας Τσέμπης, παραγωγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών κερασιού στον Αρχάγγελο Πέλλας. «Στα πρώιμα έχουμε προβλήματα με τα σπασίματα και τον αέρα. Οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες δεν έχουν κάνει σωστή καρπόδεση. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο σημειώθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, ο Απρίλιος, με τον παγετό και τις βροχοπτώσεις του, ήταν αυτός που μας έκανε πραγματικά άνω-κάτω. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, χτύπησε και το χαλάζι, δίνοντάς μας το τελειωτικό χτύπημα», προσθέτει.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί