Πιερία: Ζημιές και χαμηλή ζήτηση για τα καρπούζια

karpouzi-kalliergeia-pieria
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες καρπουζιού κατά την περίοδο της ωρίμανσης και με εμφανή συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου στην Πιερία. Με τους παραγωγούς να αναμένουν το υπόλοιπο των αποζημιώσεών τους από τις περσινές καταστροφές, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και φέτος την παραγωγή του καρπουζιού που αποτελεί ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν για τον νομό.

«Τα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια, για αυτό και θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα ο ΕΛΓΑ, να κάνει άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις για ένα προϊόν που είναι δυναμικό και έχει μεγάλα έξοδα και απαιτεί αρκετές καλλιεργητικές φροντίδες», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας, Διονύσης Φόλιος. Πέραν των προβλημάτων από τις καιρικές συνθήκες, καταγράφεται και μειωμένη ζήτηση τόσο από την εγχώρια όσο κυρίως από τη διεθνή αγορά.

Όπως σημειώνει ο κ. Φόλιος, η οικονομική κρίση αγγίζει και τα κράτη στα οποία διοχετεύεται το προϊόν. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη μεγάλες εμπορικές πράξεις, καθώς η συγκομιδή ξεκινά αυτή την εποχή στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες, ωστόσο η τιμή του καρπουζιού είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 10 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει. Η καλλιέργεια του καρπουζιού στην Πιερία παραμένει δυναμική.

Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί σχεδόν κατά 20%, αφού πριν από δύο χρόνια καλλιεργούνταν 2.400 στρέμματα και σήμερα περίπου 2.000 στρέμματα, ωστόσο εξακολουθεί να δίνει οικονομικό διέξοδο σε πολλές αγροτικές οικογένειες στη Δημοτική Ενότητα Δίου-Ολύμπου και ειδικότερα στις κοινότητες Καρίτσας και Δίου.

-Διαφήμιση-