Πίεση τιμών και ζητήματα σε προσφορά και ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης

Καιρικά φαινόμενα, αυξημένα κόστη εισροών, ενέργειας και υλικών για την ίδια την καλλιέργεια και τη συσκευασία, παράλληλα με την έλλειψη εργατικών χεριών και τα προβλήματα στις μεταφορές ήταν μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε φέτος η φράουλα σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου.

Οι καιρικές συνθήκες έφεραν μικρότερες παραγωγές και κάποια μετατόπιση στις χώρες του Νότου, αντίστροφα από τις αυξημένες παραγωγές που είχαν βορειότερα κράτη, λόγω ευνοϊκότερων συνθηκών. Χαρακτηριστικός είναι και ο περιορισμός της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Τα παραπάνω έφεραν προϊόν εγχώριο και εισαγόμενο, το οποίο πολλές φορές δεν συνάντησε την ανάλογη ζήτηση, αλλά και πίεση στις τιμές για τους παραγωγούς στις διάφορες αγορές της Ευρώπης. Επιπλέον, καθώς ο καιρός γίνεται θερμότερος, μεγαλύτερη προμήθεια αναμένεται σε Νότια Αφρική και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επισκόπηση που πραγματοποιεί ολλανδική ιστοσελίδα για το προϊόν, ποσότητες από τις παραγωγές νοτιότερων κρατών, που παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι άλλες χρονιές, όπως στην περίπτωση του ισπανικού προϊόντος, ή κατευθύνονται στην αγορά αντί της ρωσικής, όπως στην περίπτωση του ελληνικού, ασκούν πίεση στην αγορά των κρατών της Μπενελούξ σε συνδυασμό με τους αυξημένους όγκους που διαθέτουν το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Παράλληλα, οι πωλητές εντοπίζουν περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και στροφή των καταναλωτών σε βασικότερα προϊόντα στην κατηγορία. Πιέσεις και σκαμπανεβάσματα σε προσφορά και ζήτηση αναφέρονται και στη γερμανική αγορά.

Τα υψηλά παραγωγικά κόστη και οι φθηνότερες εισαγωγές από νότια κράτη και Ολλανδία προκαλούν τη δυσαρέσκεια των παραγωγών, ωστόσο, το δεύτερο μισό της περιόδου δείχνει βελτίωση των τιμών και αυξημένη ζήτηση για εγχώριες φράουλες.

Για πίεση τιμών και ανταγωνισμό από το φθηνότερο ισπανικό προϊόν γίνεται λόγος και από τη Γαλλία, με τους παραγωγούς να εντοπίζουν και εκεί επιπτώσεις από τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης. Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα επέδρασαν στην ιταλική παραγωγή, προκαλώντας καθυστέρηση σε μέσο και όψιμο προϊόν.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφοράς τον Απρίλιο, αλλά και προϊόν από χώρες που δεν είχαν ποσοτικά σημαντικές παραγωγές επιβάρυναν την κατάσταση, με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και κατά -40% από πέρυσι.

Μέσες τιμές για την εποχή συναντώνται στην Ισπανία, καθώς ανέβηκαν λίγο έναντι των προηγούμενων εβδομάδων, ωστόσο και εκεί ο καιρός έφερε χαμηλότερη παραγωγή και ποιοτικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, όμως, οι Ισπανοί αναφέρουν πιέσεις και από το ελληνικό προϊόν που στρέφεται από την Ανατολική προς την Κεντρική Ευρώπη.