Πιεσμένο, λόγω Βραζιλίας, το πριμ για τις νέες δουλειές στο βαμβάκι

Μικρό το ενδιαφέρον των παραγωγών για προπωλήσεις με το σύσπορο κάτω από τα 60 λεπτά

Με το χρηματιστήριο πεισματικά κολλημένο σε ένα εύρος που μεταφράζεται σε τιμές πέριξ και, συνηθέστερα, κάτω των 60 λεπτών/κιλό για το σύσπορο και τη χρονιά από καλλιεργητικής άποψης να εξελίσσεται κάθε άλλο παρά ομαλά, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό των βαμβακοπαραγωγών τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι οι προπωλήσεις.

Αν και τα εκκοκκιστήρια έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν, ως όφειλαν, ημερήσιες τιμές και να ενημερώνουν για την εικόνα της αγοράς, πολύ λίγοι είναι οι παραγωγοί που δείχνουν διάθεση να δεσμευτούν σε αυτήν τη φάση για συγκεκριμένες ποσότητες. Άλλωστε, τα 55-56 λεπτά το κιλό που προσφέρονταν τις τελευταίες μέρες απέχουν πολύ από τα νούμερα που έδωσε η αγορά την τελευταία διετία και εύλογα αδυνατούν να τους συγκινήσουν.

Δύσκολη η καλλιεργητική σεζόν

Ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών έχει πάει αρκετά πίσω τόσο τις σπορές όσο και την ανάπτυξη του φυτού, ενώ σε κάποιες περιοχές οι αγρότες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε δύο, ακόμα και τρεις επανασπορές, κάτι που βέβαια ανεβάζει και το συνολικό κόστος παραγωγής. Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς μια όψιμη χρονιά, με τη συγκομιδή να τοποθετείται τον Οκτώβριο, με ό,τι ρίσκο αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά το εκκοκκισμένο, υπάρχουν ακόμα αποθέματα που υπολογίζονται στο 15% της περσινής παραγωγής, ενώ το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά εκκοκκιστήρια γίνονται αποδέκτες ενδιαφέροντος για προπωλήσεις της νέας σοδειάς, με το basis (πριμ επί της τιμής του χρηματιστηρίου για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2023), όμως, να έχει υποχωρήσει πλέον ακόμα και κάτω από τα 5 σεντς, όταν πέρυσι τέτοια εποχή κινούνταν μεταξύ 12 και 15 σεντς. Η πίεση αυτή αντανακλά τον έντονο ανταγωνισμό από τις επιθετικές πωλήσεις της Βραζιλίας, η οποία επιχειρεί να «σπρώξει» το σημαντικό στοκ που διαθέτει στη διεθνή αγορά.

Πέρα από το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και την επίπτωσή του στην κατανάλωση, αξίζει να σημειωθεί εδώ και η μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των περισσότερων χωρών που δραστηριοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία (από την Τουρκία και την Αίγυπτο μέχρι το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές) λόγω της αποδυνάμωσης των νομισμάτων τους σε σχέση με το δολάριο και την έλλειψη συναλλάγματος.

Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα έκθεση προσφοράς-ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) και είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η σοδειά των ΗΠΑ που στην προηγούμενη έκθεση του Μαΐου είχε εκτιμηθεί στα 15,5 εκατ. δέματα.

Αναζητά κατεύθυνση η αγορά

Αν και τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ελκυστικά και η υποτονική ζήτηση εξακολουθεί να βαραίνει το κλίμα, αξίζει να σημειωθεί η σχετική σταθερότητα που χαρακτηρίζει πλέον την αγορά βάμβακος σε μια συγκυρία που στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα και δη στα σιτηρά οι πιέσεις κλιμακώνονται.

Όπως σημειώνει στην «ΥΧ» έμπειρο στέλεχος του κλάδου, «στην ουσία η αγορά έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν δηλαδή ξεκινήσει η άνοδος που έφερε το σύσπορο στα 70 λεπτά τον Οκτώβριο και, ακολούθως, στα 80 λεπτά τον Φεβρουάριο.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η αγορά έκανε έναν διετή κύκλο με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα και έχει επιστρέψει εκεί από όπου… ξεκίνησε, βρίσκοντας αυτήν τη φορά ισχυρή αντίσταση στην οποιαδήποτε κίνηση προς τα κάτω. Σαφώς έχει χάσει αρκετό χρόνο στα επίπεδα αυτά, δείχνει όμως παράλληλα να αναζητεί ένα έρεισμα για να αποκτήσει κατεύθυνση».