Πικρή γεύση από το γλυκό εβρίτικο πεπόνι

Μειώθηκαν τα στρέμματα για τη Χρυσή Κεφαλή

Το εβρίτικο πεπόνι, που διεκδικεί μια θέση στον κατάλογο των ΠΟΠ, πικραίνει τους παραγωγούς εξαιτίας των προβλημάτων που το συνοδεύουν. Μπορεί στην ποικιλία Χρυσή Κεφαλή να υπάρχει μια μαγική ουσία που προσδίδει μεγάλη μετασυλλεκτική ζωή μετά την ωρίμανση, αλλά δυστυχώς το διάσημο πεπόνι δεν έχει τον χώρο που του αρμόζει. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Τυχερό Έβρου μειώθηκαν σημαντικά λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έλλειψη πολιτικής στήριξης.

Ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Έβρου – παραγωγός, Βαγγέλης Δέδογλου, εξηγεί πως παρόλο που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για τις συνέπειες της προσβολής πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι δεν πήραν το παραμικρό για την προσβολή στο πεπόνι. «Το πεπόνι δεν στηρίζεται από την πολιτεία, με συνέπεια ν’ αποτρέπεται η αύξηση των στρεμμάτων. Τα καλλιεργητικά έξοδα είναι σημαντικά και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ υψηλές. Θα μπορούσαν να δοθούν ενισχύσεις από τον κανόνα de minimis, αλλά δεν δόθηκαν», προσθέτει. Εστιάζοντας στις αρνητικές καιρικές συνθήκες, ο κ. Δέδογλου λέει ότι στην αρχή του καλοκαιριού οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη της καλλιέργειας, μολαταύτα ελπίζουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα προηγούμενα χρόνια. «Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη».

Φέτος, σπάρθηκαν μόλις 300 στρέμματα. «Παράλληλα με τη Χρυσή Κεφαλή καλλιεργείται δειλά – δειλά και το κρεμαστό». Ο ίδιος εξηγεί ότι το πεπόνι Τυχερού είναι το πλέον όψιμο. Οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν στο τέλος Αυγούστου τα πρώιμα, αλλά προσανατολίζονται να σπέρνουν τη Χρυσή Κεφαλή μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε τα πεπόνια να ωριμάσουν μετά τις 15 Σεπτέμβρη.