Πικρή η πρόσκληση των βιολογικών για ενεργούς νέους αγρότες-μελισσοκόμους

Εκτός προγράμματος 231 μελισσοκόμοι που είχαν εγκριθεί

Γραφειοκρατικό λάθος και κενό μηχανοργάνωσης αφήνουν εκτός του προγράμματος βιολογικής γεωργίας 231 μελισσοκόμους που είχαν εγκριθεί στην πρώτη κατάταξη.

Όπως εξηγεί ο Δραμινός γεωπόνος-μελετητής, Γιάννης Παπαδόπουλος, «τον φετινό Ιανουάριο δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή στο Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας του ΠΑΑ 2014-2020. Κάποιοι παλιοί συμβατικοί μελισσοκόμοι εμφανίζονταν μέσα στο σύστημα ως μη ενεργοί αγρότες. Η διορία έληγε στις 31 Μαρτίου και το υπουργείο μάς είπε να οριστικοποιήσουμε και τους μη ενεργούς και ότι θα διορθώσουν το πρόβλημα. Στις 12 Μαΐου ολοκληρώθηκε η αρχική αξιολόγηση, βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, με δικαίωμα υποβολής ένστασης και όλοι οι πελάτες μου, που είναι νεοεισερχόμενοι μελισσοκόμοι και επιπλέον είναι νέοι αγρότες, εγκρίθηκαν, ενώ οι παλιοί μελισσοκόμοι παρέμεναν μη ενεργοί»».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέβαλε ένσταση για τους παλιούς μελισσοκόμους, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αιτιολογώντας ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως και για κάποιους νέους αγρότες που είχαν ενταχθεί το 2016 στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Στο διάστημα μεταξύ των προσωρινών και των οριστικών αποτελεσμάτων (30-6-2022) εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 475/126612/2022 – ΦΕΚ 2367/Β/13-5-2022, όπου ως «ενεργός αγρότης» ορίζεται όποιος απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος τουλάχιστον το 10% των συνολικών εσόδων του. «Όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι πληρούσαν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Με τα οριστικά αποτελέσματα στις 30 Ιουνίου επελέγησαν όλοι οι παλιοί μελισσοκόμοι από 30 έως 82 ετών, έχοντας συγκεντρώσει από 0 έως 100 μόρια και είναι απορριπτέοι όλοι οι νέοι αγρότες που είχαν εγκριθεί στους προσωρινούς πίνακες, χωρίς δικαίωμα ένστασης!», περιγράφει.

Από το κακό στο χειρότερο

Επομένως, συνολικά πανελλαδικά 231 μελισσοκόμοι-υποψήφιοι νέοι αγρότες, ήδη δικαιούχοι του Υπομέτρου 6.1, οι οποίοι είχαν εγκριθεί με την πρώτη κατάταξη εμφανίστηκαν ως απορριπτέοι, χωρίς μάλιστα να έχουν δικαίωμα ένστασης.

Ανάμεσά τους ήταν και πελάτες του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος επικοινώνησε με την προϊσταμένη του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης στο ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζιαβάρα, η οποία τού μετέφερε ότι οι νέοι αγρότες είναι απορριπτέοι λόγω αγροτικού εισοδήματος. «Της εξήγησα ότι οι νέοι αγρότες δεν μπορούσαν να έχουν αγροτικό εισόδημα στο εκκαθαριστικό του 2020 γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών», τόνισε.

Μετά από διερεύνηση του ζητήματος σε τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε αυτά της περιφέρειας, εντοπίστηκε ότι το σφάλμα αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021. Συγκεκριμένα, οι απορριφθέντες υποψήφιοι του Μέτρου 11 της Δράσης 11.1.2 ΚΠ – Μελισσοκόμοι εμφανίζονται σε ΕΑΕ 2021 των οποίων οι συντάκτες ορθώς δεν συμπλήρωσαν το πεδίο «ΣΤ» της ΕΑΕ 2021, γιατί συμπληρώνεται μόνο σε όσους παραγωγούς αιτούνται άμεσες ενισχύσεις, πρασίνισμα, χορήγηση δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος κ.ά. και οι συντάκτες της ΕΑΕ 2021 δεν είχαν κανέναν λόγο να το συμπληρώσουν.

Αντίθετα, όσοι συντάκτες της ΕΑΕ 2021, πλεονασματικά ή εκ παραδρομής, συμπλήρωσαν το εν λόγω πεδίο, ωφέλησαν άθελά τους τους μελλοντικούς υποψήφιους του Μέτρου 11 της Δράσης 11.1.2 ΚΠ, οι οποίοι και εντάχθηκαν τελικά.

Ο γεωπόνος αναφέρει ότι δύο πελάτες του, νέοι αγρότες του 2021, εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας χωρίς να διαθέτουν αγροτικό εισόδημα και χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ. «Ανακαλύπτω τυχαία για δύο συγκεκριμένους πελάτες μου ότι ένας είχε και 9 στρέμματα με κηπευτικά, αλλά ο άλλος έχει μόνο 140 μελίσσια και ο συντάκτης που του υπέβαλε αίτηση ΟΣΔΕ έβαλε κατά λάθος το Εθνικό Απόθεμα.

Οι μελισσοκόμοι είτε ζητήσουν είτε δεν ζητήσουν από το Εθνικό Απόθεμα, δεν παίρνουν χρήματα. Αυτός το έβαλε τυχαία και τυχαία πέρασε στο πρόγραμμα βιολογικής μελισσοκομίας. Οι υπόλοιποι έντεκα ενεργοί μελισσοκόμοι μου δεν ζήτησαν από το Εθνικό Απόθεμα και απορρίφθηκαν, ενώ στις 12 Μαΐου συμπεριλαμβάνονταν στους αρχικούς πίνακες κατάταξης», αναφέρει φανερά προβληματισμένος.

Θέτει το ερώτημα «πώς πέρασαν στα προσωρινά αποτελέσματα οι νέοι μελισσοκόμοι και μέσα σε διάστημα 40-50 ημερών κόπηκαν όλοι οι νέοι αγρότες;».

Οι μελισσοκόμοι της Δράμας που απορρίφθηκαν, μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο, έχουν κινητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση και επέλεξαν πρόσφατα και την κοινοβουλευτική οδό (με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό ΑΑΤ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου), περιμένοντας απαντήσεις και, φυσικά, λύσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2022