Πιλοτικό Αγρόκτημα θα Λειτουργεί με Γεωθερμία στο Δήμο Νέστου (Video)

Ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, επιδεικνύει στην κάμερα της εκπομπής της ΕΡΤ3 «Όμικρον 3» ένα χέρσο αγρόκτημα επιφάνειας 5 στρεμμάτων, μέσα στο βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού, στη Χρυσούπολη Καβάλας. Στο σημείο αυτό, πολύ σύντομα, αγρότες της περιοχής, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γεωπόνων κι ερευνητών, θα καλλιεργούν μια σειρά από προϊόντα για ερευνητικούς σκοπούς, τόσο σε θερμοκηπιακές συνθήκες με χρήση γεωθερμίας, όσο και σε ανοικτά χωράφια με συμβατικό τρόπο.

Η λειτουργία του υπό ίδρυση κέντρου γεωργικών εφαρμογών θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα επιχειρήσει να δείξει στους παραγωγούς στην πράξη τα οφέλη της ανανεώσιμης αυτής πηγής ενέργειας, στον αγροτικό τομέα, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να εκτεθούν σε οικονομικό κίνδυνο, πριν αποφασίσουν να επενδύσουν στην αξιοποίησή της.

Το σχέδιο είναι να αξιοποιηθεί το θερμικό ρευστό που αντλείται από το υπέδαφος του Ερατεινού, σε θερμοκρασία 80 βαθμών Κελσίου, σε μια σειρά από καλλιέργειες, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πρωίμησης της παραγωγής ή ακόμη και καλλιέργειας προϊόντων εκτός εποχής. Έτσι οι παραγωγοί της περιοχής θα μπορέσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους και να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Τις επιδιώξεις του εγχειρήματος διευκολύνει καταλυτικά το γεγονός ότι ο Δήμος Νέστου, ως εκμισθωτής του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου, έχει αναπτύξει ήδη τρεις γεωτρήσεις τόσο για την εκμετάλλευση του θερμικού ρευστού, όσο και για την επαναπροώθησή του στο υπέδαφος, ώστε να εκμηδενίζονται τυχόν περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το υπάρχον σύστημα έχει δυναμικότητα περίπου 8 μεγαβάτ θερμικά, τα οποία αν και μπορούν να υποστηρίξουν ανάγκες 1.500 στρεμμάτων, για την ώρα αξιοποιούνται μόνο από ένα θερμοκήπιο παραγωγής λουλουδιών.

Εφόσον το φιλόδοξο πρόγραμμα αγροτικής τηλεθέρμανσης στεφθεί με επιτυχία, στις προθέσεις του Δήμου Νέστου είναι να ενεργοποιήσει μια νέα ώριμη μελετητικά επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, για άλλες τρεις νέες γεωτρήσεις, που θα επιτρέψουν να καλυφθεί με δίκτυο ο κάμπος σε όλο το βεβαιωμένο πεδίο, το οποίο εκτείνεται σε 14.000 στρέμματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκμετάλλευσης του θερμικού ρευστού του Ερατεινού, ο Δήμος Νέστου έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση άλλων 38 γεωτρήσεων με στόχο τη μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική και είναι σε φάση αναζήτησης είτε στρατηγικού επενδυτή, είτε Σύμπραξης Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης.

Πηγή: ert.gr