Σε πιπεριά, πράσα και ροδάκινα στοχεύει η ΠΕ Πέλλας για την απόκτηση σήματος ΠΓΕ

Την αναγνώριση του κόκκινου πιπεριού, που παράγεται από την «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), έχει ξεκινήσει η ΠΕ Πέλλας, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και οι παραγωγοί της περιοχής να παράγουν ένα πιστοποιημένο προϊόν που θα έχει υπεραξία και θα διευκολύνει τη διάθεσή του προς τις εγχώριες, αλλά και τις ξένες αγορές.

Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών με βασικό προϊόν την παραδοσιακή «πιπεριά Αλμωπίας-Πέλλας», ενώ θα γίνει και μια οικονομικοτεχνική μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν κάποια οικονομικά στοιχεία που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το εγχείρημα που επιχειρείται.

Όπως λέει ο τεχνολόγος-γεωπόνος, Στέλιος Καφετζής, που έχει αναλάβει να τρέξει από πλευράς αντιπεριφέρειας όλο το εγχείρημα, η πιπεριά Αλμωπίας έχει παράδοση πάνω από 100 χρόνια στην περιοχή και, μάλιστα, πριν από κάποια έτη υπήρχαν τρία μεγάλα εργοστάσια που διαχειρίζονταν την πιπεριά, την οποία παρέδιδαν οι παραγωγοί. Σήμερα, όμως, η πιπεριά καλλιεργείται κυρίως για οικιακή χρήση, ενώ μετρημένοι είναι και οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται εμπορικά με το προϊόν. Όσοι καλλιεργούν πιπεριά, τη διαχειρίζονται πλέον μόνοι τους, ενώ το προϊόν τρίβεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο, ή σε ιδιόκτητους μύλους για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού, το οποίο καπνίζεται σε ξύλο οξιάς για να αποκτήσει την ιδιαίτερη γεύση του.

«Στην περιοχή της Αλμωπίας δεν καλλιεργούνται πολλά στρέμματα πιπεριάς και αυτό γιατί οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Έχουμε βρει, προς το παρόν, τέσσερις παραγωγούς που ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο, καλλιεργώντας περίπου 100 στρ. και, μάλιστα, δύο εξ αυτών καλλιεργούν και τυποποιούν το πιπέρι σε καλές τιμές. Θεωρούμε ότι θα είναι η βάση της ομάδας που θέλουμε να δημιουργήσουμε, ενώ αναζητούμε και άλλους που ενδιαφέρονται», επισημαίνει ο κ. Καφετζής.

Πέρα από την πιπεριά Αλμωπίας, ίδιες διαδικασίες θα γίνουν και για τα πράσα που παράγονται στην περιοχή της Δωροθέας Αλμωπίας. Και εκεί στόχος είναι να κινητοποιηθεί μια σειρά παραγωγών και να δημιουργηθεί εκ νέου μια ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αδρανοποιηθεί, ενώ πιο δύσκολο και περίπλοκο θεωρείται το εγχείρημα για να αποκτήσουν σήμανση ΠΓΕ τα ροδάκινα Πέλλας.