Πιστοποιημένα μονοπάτια και διαδρομές για πεζοπορία σχεδιάζει ο Δήμος Καστοριάς

Την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εναλλακτικού και περιπατητικού τουρισμού, που εντάσσεται στον αθλητικό τουρισμό στην ΠΕ Καστοριάς, επιχειρεί ο τοπικός δήμος, μέσα από την πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τη σχετική πρόσκληση «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Αθανάσιο Ρήμο, καθώς η περιοχή δεν διαθέτει πιστοποιημένα μονοπάτια, ο Δήμος Καστοριάς, έχοντας θέσει ως στόχο την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής γύρω από τη λεκάνη της λίμνης και την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, κατέθεσε τη σχετική πρόταση.

«Κάναμε τη μελέτη και περιμένουμε την έγκρισή της έως τα τέλη του χρόνου. Ο λόγος που θέλουμε να αναπτύξουμε ένα τέτοιο δίκτυο είναι γιατί πολλοί Έλληνες, αλλά και ξένοι προτιμούν τα βουνά της Καστοριάς για πεζοπορία. Το είχαμε δει μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όπου υπήρχε μια μεγάλη αύξηση της σχετικής δραστηριότητας και του εναλλακτικού τουρισμού. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από το εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Ρήμος.

Έργο

Το έργο αφορά τη δημιουργία 20 μονοπατιών πεζοπορίας, συνολικού μήκους 87 χιλιομέτρων. Όλα ενώνονται σε ένα κεντρικό μονοπάτι και υπάρχει η σκέψη να γίνει σύνδεση με το μονοπάτι της Ηπείρου, που σταματά στην Αιτομηλίτσα Ιωαννίνων. «Μέσω του έργου θα εντοπιστούν, θα χαρτογραφηθούν και θα αναδειχθούν κατάλληλες διαδρομές για πεζοπορία και ποδηλασία.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν γέφυρες, πλακόστρωτα και θα δημιουργηθούν χώροι ανάπαυσης, ενώ πρόκειται, μεταξύ άλλων, να εκδοθεί ένα βιβλίο-οδηγός και ορειβατικός χάρτης και να γίνουν δράσεις δημοσιότητας και προβολής των μονοπατιών», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.