Πλατφόρμα αποθεμάτων: Στο στόχαστρο των ελεγκτών επιχειρήσεις με παρατυπίες

ΥΠΑΝ: Μετά το Πάσχα εντείνονται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη υποχρεωτική καταχώριση των αποθεμάτων σιτηρών και γεωργικών εφοδίων στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ενώ η υποβολή δηλώσεων συνεχίζεται κανονικά, διαμορφώνεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε αγαθά. Η «ΥΧ» συνέλεξε πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές και παρουσιάζει τα πρώτα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

«Φυσιολογικά τα αποθέματα για λιπάσματα, ζωοτροφές»

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, τα αποθέματα που έχουν καταγραφεί βάσει των δηλώσεων είναι εντός των φυσιολογικών και αναμενόμενων ποσοτήτων της αγοράς για τη δεδομένη χρονική περίοδο και φτάνουν κατά μέσο όρο για τουλάχιστον πέντε μήνες. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται και το ηλιέλαιο, όπως είχε ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ μετά το πέρας της πρώτης υποβολής αποθεμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόχρεους δηλώσεων, προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των λιπασμάτων και των ζωοτροφών έσπευσαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Να σημειωθεί ότι η επιλογή των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να προβούν σε δηλώσεις έχει γίνει από διασταύρωση στοιχείων του ΓΕΜΗ και των μεριδίων που κατέχουν στην αγορά.

Έλεγχοι για πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας

Παρά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου δεν στοιχειοθετείται κάποια έλλειψη στα γεωργικά εφόδια. Ωστόσο, κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων σημείωσαν στην «ΥΧ» ότι ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως μεσαίου μεγέθους, είτε δεν έχουν καταχωρίσει τα αποθέματά τους είτε έχουν προβεί σε εσφαλμένες καταχωρίσεις, είτε από ακούσιο σφάλμα ή μη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι καταγγελίες στην εφημερίδα μας ότι ορισμένοι προμηθευτές αρνούνται να τους διαθέσουν ζωοτροφές και λιπάσματα. Όπως μας είπαν στελέχη του ΥΠΑΝ, «υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν προς την κατεύθυνση τακτικών αισχροκέρδειας, γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει επιτόπιοι έλεγχοι, ώστε να τιμωρηθούν οι παραβάτες, αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο της δημιουργίας σπιράλ ανατιμήσεων λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε στην αγορά για πιθανές ελλείψεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί προέβησαν σε μαζικές αγορές εφοδίων για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ελλείψεων».

Όπως διευκρίνισε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ενταθούν μετά το Πάσχα, καθώς αυτή την περίοδο έχει δοθεί βάρος σε ελέγχους που σχετίζονται με προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, δηλαδή αμνοερίφια, κηπευτικά και αβγά.