Πλατιά χαμόγελα στην Πέλλα από τη συγκομιδή του πρώιμου κερασιού

«Ελάτε να δουλέψετε στα χωράφια», η έκκληση στους νέους της Αλμωπίας

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί στα ορεινά της Πέλλας από τη φετινή παραγωγή, τη συγκομιδή, αλλά και την τιμή των πρώιμων ποικιλιών κερασιάς. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικότερα η ξηρασία, ευνόησαν κατά πολύ την ανθοφορία των πρώιμων ποικιλιών, δίνοντας μια πολύ καλή ποιότητα κερασιού, με υψηλά σάκχαρα, γεγονός που βοήθησε τα ορεινά κεράσια της Πέλλας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

«Η ποιότητα του κερασιού ήταν πάρα πολύ καλή, η παραγωγή ικανοποιητικότατη και η τιμή κρατήθηκε αρκετά ψηλά, για την ώρα», σχολιάζει ο διευθυντής Πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Κερασιάς «Βόρας», Γιώργος Κεσίσης. Όπως αναφέρει, η φετινή σεζόν είναι λίγο καλύτερη από πέρσι, ενώ σχετικά με τον όγκο παραγωγής, ο συνεταιρισμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000-1.200 τόνους. «Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για όγκο παραγωγής, η εκτίμηση είναι περίπου η ίδια με την περσινή και είμαστε αρκετά καλά και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Ωστόσο, μεγάλος και απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες», σημειώνει ο κ. Κεσίσης.

Συγκομιδή

Αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών Early Lory και Early Bigi, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη, ενώ πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησαν οι συγκομιδές των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών (Laria, Grey Star, Κρυσταλλίνες). Η συγκομιδή όλων των ποικιλιών θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου. Ο ΑΣ «Βόρας» διαθέτει πάνω από 2.000 στρέμματα κερασιών στον ορεινό όγκο της Έδεσσας, με το 70% να αποτελούν ξερικές καλλιέργειες. Όπως αναφέρει ο κ. Κεσίσης, η Ευρώπη δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα κεράσια της Έδεσσας καθότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, ενώ ο συνεταιρισμός πραγματοποιεί εξαγωγές σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Κύπρο. Στην ιταλική αγορά έχουν διατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένονται στη Γαλλία.

Έκκληση του δημάρχου Αλμωπίας για εργάτες

Με το σύνθημα «η δουλειά δεν είναι ντροπή», ο δήμαρχος Αλμωπίας προτρέπει και παρακινεί τους νέους ανθρώπους της περιοχής του να εργαστούν στα κτήματα κερασιών, που έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια. Σκοπός της έκκλησης που έκανε ο Χρήστος Μπάτσης, γόνος αγροτικής οικογένειας και ο ίδιος, ήταν «να σπάσει ο πάγος και η προκατάληψη που υπάρχει για τις αγροτικές δουλειές» και να προτρέψει τους νέους, αλλά και όποιον ενδιαφέρεται, να εργαστούν στη συγκομιδή των κερασιών.

Η σχετική έκκληση προέκυψε, όπως λέει ο ίδιος, όταν ως δήμαρχος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα παραγωγών που ρωτούσαν εάν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι εργάτες. Με δεδομένο ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι της περιοχής κάθε άνοιξη και καλοκαίρι φεύγουν για αναζήτηση δουλειάς σε τουριστικές επιχειρήσεις, η κατάσταση λόγω της πανδημίας στάθηκε η αφορμή για να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση.

«Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ένας αγροτικός δήμος, ο οποίος έχει πάρα πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και γενικά ανάγκη για εργατικά χέρια. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω τους παραγωγούς που ζητούν εργάτες και για αυτό έκανα έκκληση σε όσους Έλληνες και Ελληνίδες επιθυμούν να εργαστούν στα κτήματα και στη συγκομιδή κερασιών της περιοχής μας», δηλώνει.

Συνάντηση

Ο δήμαρχος συναντήθηκε με αρκετούς νέους ανθρώπους, από τους οποίους και ζήτησε να παραμείνουν στον δήμο και στα σπίτια τους και να κάνουν μια εσωτερική μετανάστευση, χωρίς ενοίκια και άλλα έξοδα. «Τους προέτρεψα να μείνουν και να κάνουν μεροκάματα εδώ, ώστε να κινηθεί το χρήμα στον τόπο μας, να βοηθηθεί η τοπική οικονομία. Ήδη ο πάγος έσπασε και το ενδιαφέρον καθημερινά αυξάνεται», σημειώνει ο κ. Μπάτσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η έκκλησή του έπιασε τόπο. Αρκετοί είναι αυτοί που πηγαίνουν στα κτήματα και δουλεύουν, υπάρχει αυξημένη ροή και από άνδρες και από γυναίκες, κάθε ηλικίας, χωρίς ωστόσο να αρκούν τα εργατικά χέρια, καθώς οι θέσεις εργασίας στον αγροτικό χώρο για τον Νομό Πέλλας υπολογίζονται περίπου στους 7.000 εργάτες γης. «Κάποιοι προτιμούν να εργάζονται σε άλλες δουλειές ή να μείνουν άνεργοι, γιατί δεν προτιμούν την αγροτική εργασία, λόγω νοοτροπίας», καταλήγει.