Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα η αναβολή των εκθέσεων στην Κεντρική Μακεδονία

Σοβαρότατο πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες –και εν γένει για την εθνική οικονομία– αποτελεί η απόφαση για τη ματαίωση των διαφόρων εμπορικών και βιοτεχνικών εκθέσεων που διοργανώνονται αρχές του φθινοπώρου σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Κορυφαίοι θεσμοί, όπως αυτός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που μετρά 94 χρόνια ιστορίας, ακυρώνουν, αναβάλλουν ή ματαιώνουν τις διοργανώσεις τους, υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσου Τζήκα, με αφορμή τη ματαίωση της Έκθεσης, η οποία επρόκειτο να λειτουργήσει από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020, ότι η υγεία προηγείται της οικονομίας. Παρά την ετοιμότητα των διοργανωτών και τον σχεδιασμό με αυστηρά υγειονομικά μέτρα ελέγχου εισόδου και εξόδου των επισκεπτών και τοποθέτησης των περιπτέρων με βάση τα νέα δεδομένα, η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και η διασπορά του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα έκαναν τις συνθήκες ακατάλληλες για τη φετινή διοργάνωση.

Ο κ. Τζήκας έκανε λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά για τη ΔΕΘ αλλά και για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο έχουν ακυρωθεί όλες οι κλαδικές εκθέσεις. Σε αναμονή και με βάση την εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται η διοίκηση της ΔΕΘ και για τις υπόλοιπες εκθέσεις που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα.

Αναβάλλεται η Serexpo

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή της 6ης Serexpo στις Σέρρες, το πρόγραμμα είχε καταρτιστεί, όπως και οι παράλληλες εκδηλώσεις, σε έκτακτη συνεδρίασή του το Επιμελητήριο Σερρών αποφάσισε την αναβολή του, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του τοπικού Επιμελητηρίου. Ο σχετικά πρόσφατος και επιτυχημένος θεσμός της Serexpo θα πραγματοποιούνταν από το Επιμελητήριο Σερρών σε συνδιοργάνωση με την ΠΕ Σερρών από τις 23 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναβολή αυτή αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις Σέρρες και προκαλεί απόγνωση στους επιχειρηματίες, καθώς έρχεται να προστεθεί τόσο στα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν, όσο και στις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από την πανδημία, με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η επιβίωσή τους. Το Επιμελητήριο Σερρών, για τον λόγο αυτόν, καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μία σειρά διορθωτικών μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του νομού.

Αναβολή και της πιερικής έκθεσης

Ένας ακόμη πετυχημένος θεσμός, όχι μόνο για τα τοπικά δρώμενα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, θα κρατήσει την αυλαία του κλειστή λόγω των εξελίξεων. Έτσι, για τον επόμενο χρόνο, αναβάλλεται η 11η Εμποροβιοτεχνική Εκθεσιακή Δραστηριότητα Πιερίας–Κεντρικής Μακεδονίας (11η ΕΒΕΠ-ΚΜ), η οποία πραγματοποιείται στα τέλη του Σεπτέμβρη. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου η διοίκηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή με γνώμονα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων.