Πλήρης επιβεβαίωση της «ΥΧ» για την παράνομη αλιεία των Τούρκων – διάβημα διαμαρτυρίας εξέδωσε το ΥπΕξ στην Άγκυρα

Το δημοσιεύμα της «ΥΧ» για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από Τούρκους αλιείς, προκάλεσε εξελίξεις καθώς σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

«Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», στο τρέχον φύλλο της που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, είχε αναδείξει το σημαντικό αυτό θέμα που απασχολεί τους αλιείς της Θράκης και του Β. Αιγαίου, και θέτει σοβαρά προβλήματα ακόμα και επιβίωσης των ελλήνων ψαράδων – όπως είχαν καταγγείλει οι ίδιοι στην εφημερίδα μας.

Ακολουθεί το αρχικό ρεπορτάζ της «ΥΧ»:

Oργώνουν το Βόρειο Αιγαίο 150 τουρκικά αλιευτικά σκάφη, με την Ελλάδα θεατή

Τα προβλήματα που προκαλούν οι Τούρκοι συνάδελφοί τους, αλωνίζοντας ελεύθερα στο Αιγαίο και παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επισημαίνουν οι ψαράδες της Θράκης και του Β. Αιγαίου, οι οποίοι έχουν χτυπήσει κάθε δυνατή πόρτα και το μόνο που δεν έκαναν είναι… δέηση στον θεό Ποσειδώνα.

«Δεν έχουμε περιθώριο εμείς οι ψαράδες. Το μόνο που σκέφτονται οι συνάδελφοι είναι πότε θα βγει πρόγραμμα απόσυρσης των σκαφών, για να εγκαταλείψουν το επάγγελμα» δηλώνει ο πρόεδρος των Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας. Εξηγεί ότι είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουν τη Θράκη και να κατέβουν στην Κρήτη, «για να μην αισθανόμαστε την αγανάκτηση που νιώθουμε σήμερα».

Ένας Έλληνας έναντι 15 Τούρκων

Ο ισχυρός αλιευτικός στόλος που αρμενίζει στις ελληνικές θάλασσες δημιουργεί αναλογία ενός Έλληνα απέναντι σε 15 Τούρκους ψαράδες, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, και όχι μόνο. «Φοβάμαι να μην έχουμε κάποιο ξέσπασμα στο Αιγαίο. Αν πετάξουμε πέτρα από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, από τις ακτές, θα τους χτυπήσουμε. Κατεβαίνουν στα 2 μίλια. Σήμερα τα ξημερώματα μου τηλεφώνησε συνάδελφος και μού είπε “βλέπω τον Τούρκο στα 4 μίλια από τις ακτές, στη Μάκρη”. Πρέπει να καλάρουν στο σπίτι του λιμενάρχη ή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για να το νιώσουν;», μεταφέρει με αγανάκτηση.

Ο κ. Σαρίκας αναρωτιέται σε τι αποσκοπεί η υποχωρητικότητά μας. «Δραστηριοποιούνται πάνω από 150 αλιευτικά σκάφη κατά καιρούς στην περιοχή μας, ενώ ο ελληνικός στόλος που έχουμε κατά περιόδους είναι 20-25 σκάφη, από την Καβάλα και πάνω». Οι Έλληνες αλιείς παρακολουθούν την υπεραλίευση στο Αιγαίο από τους Τούρκους, την ώρα που τα χρέη τους αυξάνονται. Ταυτόχρονα, νιώθουν απροστάτευτοι από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

«Δεν συγκινείται κανείς»

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια καλούσαμε το Λιμεναρχείο, έβγαζαν ένα πλωτό, πλησίαζαν και τους ζητούσαν ευγενικά να φύγουν γιατί είναι ελληνικά χωρικά ύδατα. Τώρα, καταγγέλλουμε τα γεγονότα και δεν συγκινείται κανείς. Αντίθετα, μάς χρεώνουν πρόστιμα γιατί θεωρούν ότι παραβιάζουμε για 30 μέτρα τα όρια και πληρώνουμε 1.200 ευρώ πρόστιμο και 20 μέρες μένει το σκάφος στο λιμάνι».

Ο κ. Σαρίκας και οι συνάδελφοί του αναγνωρίζουν ότι το Λιμενικό είναι υποστελεχωμένο, αλλά περιμένουν από την Ένωση Λιμενικών να τοποθετηθεί για όλα αυτά τα προβλήματα, θυμίζοντας ότι οι αλιείς πριν από μερικά χρόνια υποστήριξαν εγγράφως λιμενικό που είχε δηλώσει ότι η πολιτεία τους περιορίζει. Αυτό που ζητάει επίσημα από την ελληνική πολιτεία είναι να απαντήσει τι πρέπει να κάνουν ως ψαράδες απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις από έναν πολλαπλάσιο στόλο με τεράστια σκάφη και αλιευτικά εργαλεία που απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική νομοθεσία.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

«Είμαστε αντιμέτωποι με το άκρον άωτον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Το χειρότερο είναι ότι τα ψάρια που θα βγάλουμε απευθύνονται σε μια αγορά που έχει κατακλυστεί από φθηνότερα δικά τους προϊόντα. Παρότι αποδεδειγμένα αλιεύονται παράνομα, εισάγονται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί προμηθεύονται αλιεύματα κατεξοχήν από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη, για να δουλεύουν τα αλίπαστα και η κονσερβοποιία τους».

Τέλος, αναφέρει ότι όταν έθεσε προ ημερών το θέμα στον υπουργό ΑΑΤ, Σπ. Λιβανό, που βρέθηκε στον Έβρο, έλαβε την απάντηση ότι «δεν είναι δική του αρμοδιότητα».