Πληρώνει 33,9 λεπτά το σκληρό σιτάρι η ΕΑΣ Διδυμότειχου

Σε ανοδικό τέμπο βρίσκονται διεθνώς οι τιμές του σκληρού σιταριού, με το κλίμα αυτό να έχει περάσει πλέον και στην ελληνική αγορά και να αποτυπώνεται στα τιμολόγια που ανακοινώσουν τις τελευταίες εβδομάδες συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο προϊόν.

Τελευταίο δείγμα η κίνηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμότειχου- Έβρου η οποία ανακοίνωσε τιμή που απέχει…μια ανάσα από τα 34/λεπτά το κιλό, με τις πληρωμές των παραγωγών να ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου2021. Είχε προηγηθεί η συμφωνία της ΕΑΣ Ορεστιάδας με τον γνωστό έμπορο Βουλγαράκη από τη Θεσσαλία για πώληση 25.000 σκληρού σιταριού έναντι 310 ευρώ/τόνος.

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής 23 Ιουλίου η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», πίσω από την άνοδο των τιμών βρίσκονται κατά κύριο λόγοι οι ανησυχίες για την νέα σοδειά των βορειοαμερικανικών χωρών και κυρίως του Καναδά η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αρκετά μειωμένη. Διόλου τυχαία, η ιταλική αγορά της Φότζια κινείται ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την λίστα της περασμένης εβδομάδας να τοποθετεί την πρώτη ποιότητα στα 345-350 ευρώ/τόνος CIF.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ Διδυμότειχου- Έβρου, για τα σιτηρά εσοδείας 2021 διαμορφώνονται ως εξής:  

  • Σίτος Σκληρός 339 ευρώ ο τόνος για τους παραγωγούς που τηρούν βιβλία
  • Σίτος Σκληρός 300 ευρώ ο τόνος για τους παραγωγούς που δεν τηρούν βιβλία
  • Σίτος Μαλακός 186 ευρώ ο τόνος για τους παραγωγούς που δεν τηρούν βιβλία

H πληρωμή θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.