Πληρώνονται Εθνικό Απόθεµα και εκκρεµότητες του 2020 – Σιωπηρή παράταση του ΟΣΔΕ στο και πέντε σώζει τις ενισχύσεις

Η 30ή Ιουνίου 2021 σηματοδοτεί το τέλος όχι μόνο της σιωπηρής παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των αιτήσεων στο ΟΣΔΕ, αλλά και των εκκρεμοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ για μία σειρά πληρωμών καθεστώτων του έτους 2020. Στα καλά νέα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», είναι πως ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι του Οργανισμού και υπολογίστηκε το Εθνικό Απόθεμα του έτους 2020, με τη συμπληρωματική πληρωμή του να προγραμματίζεται έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

ΟΣΔΕ

Καθώς έως και την 22α Ιουνίου αποδείχτηκε ότι ένα διόλου μικρό ποσοστό παραγωγών δεν είχε ακόμη όχι οριστικοποιήσει, αλλά ούτε καν υποβάλει την αίτηση ενίσχυσής του για το έτος 2021, και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την καταληκτική ημερομηνία, αποφασίστηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες και επίσημες ανακοινώσεις να δοθεί μία σιωπηρή παράταση έως και την 30ή Ιουνίου για την υποβολή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δυνατότητα παρέχεται μέσω των πρωτοκόλλων που παραμένουν ανοιχτά, ώστε οι παραγωγοί να μην επιβαρυνθούν με ποινές σχετικά με τις εκπρόθεσμες αιτήσεις τους.

Έτσι, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, με αρκετά ΚΥΔ της χώρας να τρέχουν να προλάβουν τη νέα άτυπη προθεσμία. Με βάση τη ροή των αιτήσεων, έως και την Τετάρτη 23 Ιουνίου είχαν οριστικοποιηθεί περίπου 580.000 αιτήσεις, με τον ρυθμό να αναμένεται ακόμη πιο αυξητικός έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Πληρωμές

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των ενισχύσεων έτους 2020 που ακόμα υπολείπονται. Εξάλλου, ο προγραμματισμός, όπως είχε αναφέρει η «ΥΧ» και σε προηγούμενα δημοσιεύματά της, ήταν και παραμένει η ολοκλήρωση της χορήγησης όλων των υπολοίπων, ακόμα και των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους δικαιούχους, να πραγματοποιηθεί έως και την 30η Ιουνίου 2021.

Να θυμίσουμε ότι -όπως είχε γράψει και το ypaithros.gr- καθορίστηκε πριν από λίγες ημέρες με υπουργική απόφαση το ύψος ενίσχυσης για το έτος 2020 ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, ως εξής:

✱ Σε 55,03 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος.

✱ Σε 62,90 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος.

✱ Σε 86,48 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ (3.790.000 ευρώ καλύπτεται από ενωσιακή χρηματοδότηση και 547.000 ευρώ από εθνική χρηματοδότηση).

Εκτός από τις παραπάνω ενισχύσεις, ο Οργανισμός πρόκειται να καταβάλει τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ύψους 410.000 ευρώ περίπου, την ενίσχυση για την καλλιέργεια της μαστίχας Χίου (στο πλαίσιο της στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου) ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου και την πρόσθετη ενίσχυση στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, ύψους 500.000 ευρώ περίπου.

Στο πακέτο πληρωμών περιλαμβάνονται και όλα τα υπόλοιπα των Καθεστώτων, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και η εξέταση των ενστάσεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι είχε δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης προφανών σφαλμάτων ως προς την δήλωση των διατηρούμενων αιγοπροβάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν υπόψη στη νέα πληρωμή και οι συγκεκριμένες διορθώσεις.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, κλείνουν και οι εκκρεμότητες για τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, καθώς πρόκειται να γίνει η εξόφληση. Υπενθυμίζεται ότι έχει χορηγηθεί για τη Βασική το 97% της ενίσχυσης, για το Πρασίνισμα το 95% και για την Ενίσχυση των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας το 90%.

Εθνικό Απόθεμα

Όσον αφορά το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ» φαίνεται πως το ποσό έχει υπολογιστεί στα 48 εκατ. ευρώ περίπου.

Η συμπληρωματική πληρωμή του Εθνικού Αποθέματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί και αυτή έως και την 30ή Ιουνίου.