Με ποδήλατα παλαιού τύπου και ενδυμασίες εποχής αναβιώνουν οι ποδηλατοδρομίες της Σκοτούσσας

Ποδήλατα από άλλες περασμένες εποχές ετοιμάζονται να βγουν και πάλι στους δρόμους της Σκοτούσσας για τη φημισμένη ποδηλατοδρομία της περιοχής που κλείνει έναν αιώνα ζωής.

Οι αγώνες ποδηλάτου της Σκοτούσσας είναι ένας θεσμός που εντάσσεται στο παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.

Κουλτούρα ποδηλάτου

Στη Σκοτούσσα η παράδοση των ποδηλατοδρομιών ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια και δεν σταμάτησε παρά μόνον σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα μας. «Το ποδήλατο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον Νομό Σερρών από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην περιοχή ήταν εγκατεστημένες οι συμμαχικές δυνάμεις και Άγγλοι στρατιώτες που χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στον κάμπο. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, κάποια από τα ποδήλατα έμειναν πίσω, τα οποία τα πήραν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Με τον καιρό δημιουργήθηκε μια κουλτούρα ποδηλάτου, η οποία πέρασε μέσα στην πανήγυρη», εξηγεί για την ύπαρξη του ποδηλάτου στη Σκοτούσσα και τους σχετικούς αγώνες ο πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Κοινόν Σκοτουσσαίων», Νικόλαος Σύκας.

Στην πόλη των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του 1900, διεξάγονταν ποδηλατοδρομίες, ενώ σχετική καταγραφή για την ύπαρξη αγώνων στη Σκοτούσσα βρέθηκε σε εφημερίδα του 1928 (κατά τη διάρκεια της πανήγυρης το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 1928), στην οποία μάλιστα αναφερόταν το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και η πολυπληθής συμμετοχή. Το σημαντικό της όλης διοργάνωσης είναι, επίσης, ότι διακατέχεται από νότες του παρελθόντος, αφού οι ποδηλάτες θα πρέπει να έχουν παλιά και καλά διατηρημένα ποδήλατα, ενώ ανάλογα παλιές θα πρέπει να είναι και οι φορεσιές τους.

«Για τη συμμετοχή των διαγωνιζομένων απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί ποδήλατο παλαιού τύπου με φρένα που έχουν ράβδους και όχι σύρματα, ενώ οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να έχουν ενδυμασία που παραπέμπει σε αγροτικό ή αστικό ντύσιμο των δεκαετιών 1930, 1940 και του 1950», αναφέρει ο κ. Σύκας και προσθέτει πως είναι η μοναδική διοργάνωση στην Ευρώπη που έχει τέτοιες προϋποθέσεις συμμετοχής.

Πάντως, θα υπάρχουν και κερδισμένοι, αφού έχουν αθλοθετηθεί τρία κύπελα για τα καλύτερα διατηρημένα ποδήλατα, τις καλύτερες ενδυμασίες και ένα κύπελλο για το καλύτερο σύνολο ποδηλάτου-ενδυμασίας. Η ποδηλατοδρομία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Σκοτούσσας στις 11:00 το πρωί.