Ποιoι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για το μέλλον της ΚΑΠ;

γράφει ο Λυκ Βερνέ, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας - Farm Europe

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας 2014-2019 ήταν παρόντες μόνο με αναπληρωματικά μέλη, μπορεί να επιστρέψουν δυναμικά με τον έμπειρο Σπύρο Δανέλλη

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο το 30% έως 40% των μελών της τρέχουσας Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό η μεγάλη πλειοψηφία των νεοεισερχόμενων, χωρίς καμία εμπειρία Βρυξελλών, να αποφασίσει για το μέλλον της ΚΑΠ.

Η εμπειρία έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς επιτρέπει σε έναν βουλευτή να ξεπεράσει με την επιρροή του τον αριθμητικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο αποτελεί μία ψήφο εκ των 751. Οι «παλιοί» απολαμβάνουν ένα είδος «πριμ επιρροής». Η Γερμανία το έχει κατανοήσει αυτό και δίνει προτεραιότητα σε μακροπρόθεσμες πολιτικές επενδύσεις. Οι Χριστιανοδημοκράτες Peter Jahr και Norbert Lins αναμένεται να συνεχίσουν και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επόμενη Επιτροπή Γεωργίας. Η αποχώρηση του ιστορικού μέλους Albert Dess είχε γνωστοποιηθεί από την τρέχουσα θητεία και προετοιμάστηκε προσεκτικά.

Ο Πολωνός Czeslaw Siekierski θα επιστρέψει με την ελπίδα ότι θα διατηρήσει την Προεδρία της Επιτροπής Γεωργίας. Το ίδιο ισχύει για τον Ιταλό σοσιαλιστή Paolo de Castro και την Ισπανίδα σοσιαλίστρια Clara Aguilera.

Αποτελούν ένα δεμένο και αποτελεσματικό «μεσογειακό» δίδυμο. Υποθέτουμε ότι ο Βέλγος σοσιαλιστής Marc Tarabella, μέλος από το 2004, θα είναι επίσης παρών στη νέα θητεία. Στην κατηγορία βαρέων βαρών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Dacian Ciolos και τον πρώην υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας Martin Hlavacek. Και για τους δύο, αυτή δεν θα είναι η πρώτη εμπειρία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Οι Έλληνες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας 2014-2019 ήταν παρόντες μόνο με αναπληρωματικά μέλη, μπορεί να επιστρέψουν δυναμικά με τον έμπειρο Σπύρο Δανέλλη.

Από τη γαλλική πλευρά, μεγάλη απώλεια θα αποτελέσει ο Michel Dantin, ο οποίος θα επιστρέψει στην εθνική πολιτική σκηνή. Η αγροτική σκυτάλη της γαλλικής Δεξιάς αναμένεται να δοθεί στην ήδη εξοικειωμένη με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Anne Sander, η οποία έχει διατελέσει δεξί χέρι του Joseph Daul, πρώην πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όσο για τον Eric Andrieux, όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος να περάσει το κατώφλι του 5%. Μια μη εκλογή του θα αποτελούσε πλήγμα για τη Γαλλία, που δεν θα έχει αγροτικό αντιπρόσωπο στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μία από τις πιο σημαντικές στο Κοινοβούλιο.

Εξαρχής στα βαθιά

Συνεπώς, οι «πρωτάρηδες» θα πρέπει να εργαστούν σκληρά, προκειμένου να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ο Alain Lamassoure, ένας από τους πιο παλιούς και έμπειρους Γάλλους ευρωβουλευτές και πρώην υπουργός, τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι παρά την εμπειρία του ως πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να κατανοήσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να δημιουργήσει συμμαχίες έξω από το δικό του στρατόπεδο.

Στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ακόμα και μια μεγάλη εθνική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να λογίζεται ως μειοψηφία. Η συλλογική της δύναμη έγκειται όχι μόνο στις ικανότητες των μελών της, αλλά και στη δυνατότητα εργασίας τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, με πολλαπλές πολιτικές ευαισθησίες.

Επομένως, ο δρόμος για τους νεοεκλεγέντες δεν είναι ανθόσπαρτος. Θα κληθούν πολύ γρήγορα να συνεννοηθούν με τους ξένους συναδέλφους τους και να δουλέψουν επί της ουσίας πάνω στα πολιτικά ζητήματα, μακριά από τα ελκυστικά φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να υπερασπιστούν τις ιδέες τους, ελπίζοντας ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν θα έχει αποφασιστεί μέχρι να «πιάσουν κλίμα».